Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I nordvästra Kalifornien har ett projekt lett av den lokala Yurok-stammen gett resultat – för första gången på över 120 år flyger de ikoniska kondorerna över stammens land.

Efter mer än 100 år – kondorerna är tillbaka

Publicerad

Den kaliforniska kondoren är Nordamerikas största flygande fågel med sina tre meter mellan vingspetsarna. En imponerande syn, men också bärare av djup andlig betydelse för amerikanska ursprungsstammar.

Men faktum är att den i nordvästra Kalifornien, på Yurok-stammens mark, inte har synts till på över 120 år. Fram till nu.

Ett projekt som Yurok-stammen startade för nästan två decennier sedan har nyligen burit frukt. Häromveckan släpptes den fjärde och sista ungfågeln ut, ur den första grupp kondorer som släpps ut i det fria.

SVT har fått följa med och se fåglarnas första tid någonsin i det vilda. Fyra fåglar till ska släppas ut i år, och sedan är planen att släppa mellan fyra och sex om året.

Huruvida projektet faktiskt lyckas med att få tillbaka en livskraftig kondorstam återstår att se, men Yurok-stammen och projektets experter är fulla av förhoppningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.