Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sydkoreanska Moon-anhängare demonstrerar mot den negativa rapporteringen i Japan efter mordet på Shinzo Abe. Foto: Lee Jin-man/AP/TT

Efter mordet på Shinzo Abe – fler avhoppare stämmer Moonrörelsen

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals människor i Japan som säger sig ha blivit lurade på pengar av Moonrörelsen försöker nu få tillbaka sina pengar.

Mordet på Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe har riktat ljuset mot Moonrörelsen, även kallad Enighetskyrkan eller Familjefederationen för världsfred och enighet.

Gärningsmannen har uppgett att hans motiv var Abes koppling till den religiösa organisationen. Enligt honom ska kyrkan ha ruinerat hans familj efter att hans mamma donerat mer än 100 miljon yen (omkring 8 miljoner kronor.) Ungefär hälften av pengarna ska ha betalats tillbaka, uppger kyrkan.

Utrikesbyrån

Anklagas hjärntvätta medlemmar

Moonrörelsen har under åren anklagats för att hjärntvätta sina medlemmar att donera stora summor pengar. Avhoppare har sedan 1980-talet stämt kyrkan för att ha lurat dem att skänka pengar.

Efter mordet på Abe har fler ex-medlemmar, som tidigare tvekat att prata om sina erfarenheter av rädsla för socialt stigma, trätt fram offentligt.

– Det finns ett stort mörkertal. Det är allmänt känt att endast en bråkdel av offren anmäler, säger Takashi Yamaguchi, en av de 300 jurister som representerar drabbade.

Enligt Yamaguchi riskerar familjer att påverkas i flera generationer framåt.

– Den som mördade Abe var medlem i andra generationen. Han kom från en ganska bra bakgrund och att döma av den gymnasieskola han gick på var han rätt begåvad. Så om deras ekonomiska situation inte hade fördärvats av Emighetskyrkan och hans mor hade anslutit sig, hade han nog kunnat gå på universitet, men nu tvingades han avstå.

Japan – en kassako för kyrkan

Moonrörelsen grundades i Sydkorea 1954 men spreds snabbt till Japan. Enligt experter fungerar Japan som ett finansiellt nav för kyrkan.

Japanska medlemmar får lära sig att de behöver sona för sitt lands krigsockupation av Korea, bland annat genom stora donationer.

– Affärsmodellen går ut på att pressa Japan på pengar som skickas till Sydkorea. Sedan investeras pengarna i USA, säger Yamaguchi.

Under förra veckan meddelade kyrkan att man vidtagar åtgärder för att säkerställa att dess donationer inte är påtvingade eller skadliga för anhängare eller deras familjer, rapporterar AP.

Mer om mordet på Shinzo Abe och Enighetskyrkan i Utrikesbyrån: Sektmordet på SVT Play från kl 19.30 eller kl 22 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet