Japans polischef har meddelat sin avgång efter mordet på Shinzo Abe förra månaden. Foto: Hiro Komae/AP/TT samt Eugene Hoshiko/AP/TT

Japans polischef avgår efter Shinzo Abes död

Uppdaterad
Publicerad

Den högste chefen för Japans polis avgår, rapporterar AP. Itaru Nakamuras avgång meddelas samtidigt som polismyndigheten publicerar en rapport om varför man inte lyckades skydda tidigare premiärministern Shinzo Abe, som sköts ihjäl på öppen gata 8 juli.

I rapporten konstateras att det fanns brister i det polisskydd som Shinzo Abe hade och detta gjorde det möjligt för skytten att attackera bakifrån. Den tidigare japanske premiärministern dödades när han höll ett kampanjtal i Nara i västra Japan, skytten greps på plats.

Gärningsmannen har uppgett att hans motiv var Abes koppling till den religiösa organisationen Familjefederationen för Världsfred och enighet, tidigare Enighetskyrkan, som han hatade.

Shinzo Abe är den japanske premiärminister som suttit längst på posten, först 2006 och sedan mellan 2012 och 2020. Han var även en viktig faktor till att Tokyo fick arrangera de olympiska sommarspelen under 2021.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Japans premiärminister Shinzo Abe fördömer Nordkoreas förmodade kärnvapentest Foto: Takaki Yajima / AP / TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.