Efter ceremonin i Zojoji-templet i Tokyo kommer Shinzo Abes kvarlevor att köras förbi några av landets politiska landmärken. Foto: TT/Hiro Komae

Shinzo Abe hedras av tusentals på begravningsdag

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen begravs Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe efter att ha blivit skjuten till döds under ett tal. Vid ceremonin i Zojoji- templet i Tokyo har tusentals samlats för att visa sitt stöd.

Långa köer av svartklädda människor har kommit till templet i Tokyo för att att hedra Shinzo Abe.

– Jag kan inte komma över ledsamheten, så jag kom hit för att lägga blommor och be, säger Tsukasa Yokawa som är en av många som samlats.

– Det är avskyvärt, säger Yuko Takehisa, som anser att mer borde ha gjorts för att förhindra attacken

Polis erkänner bristande säkerhet

Lokal polis har erkänt misstag i säkerhetsupplägget för att skydda Shinzo Abe. Den tidigare premiärministern sköts ihjäl när han höll ett tal för en liten skara människor i staden Nara i fredags, bara ett par dagar före valet till det japanska parlamentets överhus i söndags.

Den mordmisstänkte är gripen och har uppgett att han ”hyste agg” mot en organisation som han trodde att Abe hade kopplingar till.

Efter begravningen under tisdagen kommer Abes kvarlevor att köras förbi några av huvudstadens politiska landmärken. Minnesgudstjänster för allmänheten väntas vid ett senare tillfälle.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Japans premiärminister Shinzo Abe fördömer Nordkoreas förmodade kärnvapentest Foto: Takaki Yajima / AP / TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.