Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera ryssar har dömts till böter och fängelse sedan kriget startade, i juli dömdes tidigare fullmäktigeledamoten Aleksei Gorinov till sju årsfängelse. Foto: YURI KOCHETKOV/TT

Efter nya lagen om ”fejk” – ryssar döms på löpande band

Uppdaterad
Publicerad

Sedan kriget bröt ut i Ukraina har tusentals ryssar dömts för att ha ”misskrediterat” den ryska armén. Brotten kan bestå i allt från poster i sociala medier, till att öppet opponera sig mot kriget eller bära blågula kläder.

Evgenij Kruglov var ledig och ute med sina kollegor i skogen, när fyra polisbilar dök upp. Han omhändertogs på plats och kördes till en annan region, där han blev delgiven misstanke om brott. Brottet uppgavs vara misskreditering av den ryska armén.

Anledningen var att han delat en post i sociala medier om hur civila dödas i Mariupol och Butja.

– Jag hade en öppen profil. Det var väl inte så smart med tanke på omständigheterna i nuläget, berättar Evgenij, som till vardags arbetar som arkeolog i Oms i sydvästra Sibirien.

Om Evgenij döms kommer han bli en i raden av över 3000 ryssar som hittills dömts enligt de nya lagarna som Ryssland antagit efter krigsutbrottet i Ukraina.

Hör Evgenij berätta om läget i Ryssland i klippet ovan.

Ny lag

En dryg vecka efter att kriget i Ukraina bröt ut röstade den ryska duman igenom den nya lag som gör det olagligt att ”misskreditera” den ryska armén och sprida ”falska uppgifter” eller ”fejk”.

Den nya lagen är bara en i raden av repressiva åtgärder som den ryska staten tagit till på senare år för att stävja all opposition. Tidigare har lagen om ”utländska agenter” tvingat flera oberoende medier och organisationer, så som VTimes och Memorial, som arbetar med mänskliga rättigheter,att slå igen.

Med den nya lagen försvann de sista fria medierna från Ryssland, exempelvis TV-kanalen Dozhd och radiokanalen Echo Moskva, och så även en stor del av oppositionen inom samhället.

För gör man sig skyldig till överträdelse av lagen, och det kan handla om allt från att skriva citationstecken kring ordet ”specialoperation” till att bära blågula kläder riskerar man dryga böter – eller fängelse.

”Emot ryska konstitutionen”

Den 8 juli dömdes fullmäktigeledamoten i Krasnoselskijdistriktet i Moskva, Aleksei Gorinov, till sju års fängelse. Hans brott bestod i att han vid ett fullmäktigemöte, som även spelades in, inte ville delta i en omröstning huruvida distriktet skulle anordna en teckningstävling för barn vid firandet av segerdagen den 9 maj.

– Hur kan det vara tal om teckningstävlingar för barn när barn dör varje dag i Ukraina? frågade ledamoten och fortsatte med att säga att all kraft borde läggas på att få ut de ryska trupperna från ukrainskt territorium.

Gorinov dömdes för att ha spridit ”falska uppgifter” om ryska armén.

– Det här går emot både den ryska konstitutionen och mot alla internationella lagar och regler, säger Daria Korolenko, jurist och analytiker vid organisationen OVD-Info som arbetar med att hjälpa dem som anhållna enligt de nya lagarna.

Läs mer om organisationen OVD-Infos arbete här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet