Ryssland lovar minska sin militära närvaro i Kiev och Tjernihiv

Uppdaterad
Publicerad

Nya samtal mellan de ryska och ukrainska delegationerna har genomförts i Turkiet under tisdagen. Ukraina vill att landet ska få neutral status i utbyte mot säkerhetsgarantier från andra länder.

Förhandlingarna i Dolmabahçepalatset i turkiska Istanbul avslutades under eftermiddagen.

Ukraina hade på förhand tydliga krav: fred, så fort som möjligt. President Volodymyr Zelenskyj har också upprepat sina kompromissförslag om framtida neutralitet och statusen för Donbass-regionen.

Kriget i Ukraina

Men inget ska ske på bekostnad av ”människor, mark eller suveränitet”, säger Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba i ukrainska tv enligt BBC.

– Humanitära frågor är ett minimum. Det maximala utslaget vore att nå en överenskommelse om vapenvila.

Medlemskap i EU

Ett av Ukrainas krav under tisdagens samtal är att ryssarna inte motsätter sig ett ukrainskt medlemskap i EU, skriver Reuters och den statliga ryska nyhetsbyrån RIA.

Ukraina vill få neutral status i utbyte mot säkerhetsgarantier från andra länder. Det finns även förslag om en 15-årig ”konsultationsperiod” kring Krimhalvöns status, säger förhandlarna till reportrar i Istanbul.

– Vi kommer inte att ha utländska militärbaser på vårt territorium eller låta utländska styrkor placeras på vårt territorium, och vi kommer inte att ingå i militärpolitiska allianser, säger den ukrainska förhandlaren Oleksandr Chaly enligt The Guardian.

Nya ryska krav

Enligt källor till tidningen Financial Times hade de ryska kraven förändrats inför tisdagens samtal.

Ryssland kräver inte längre att Ukraina ska ”denazifieras”. Man är också beredd att låta Ukraina gå med i EU – om landet ger upp målet om Natomedlemskap.

Under eftermiddagen har Ryssland också lovat att minska sin militära närvaro i Kiev och Tjernihiv drastiskt, enligt Rysslands vice försvarsminister. Enligt Kreml ska det ske för att förbättra förutsättningarna i de pågående samtalen.

Detaljer väntas när den ryska förhandlingsdelegationen återvänt till Moskva.

Möte mellan presidenter

Enligt Ukraina har samtalen nått tillräckligt långt för att ett möte mellan ländernas presidenter ska kunna genomföras.

Vladimir Medinskij, som lett den ryska delegationen under fredssamtalen, har meddelat att ett möte mellan Vladimir Putin och Volodymyr Zelenskyj kan vara aktuellt när det finns ett utkast till fredsavtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet