Ministerns varning: Ät och drick inget

Uppdaterad
Publicerad

Efter uppgifterna om misstänkta förgiftningar i samband med förhandlingarna mellan Ukraina och Ryssland går nu den ukrainska utrikesministern Dmytro Kuleba ut med en varning till sina landsmän runt förhandlingsbordet om att undvika mat och dryck på platsen.

– Jag avråder alla som sitter i förhandlingar med Ryssland från att äta eller dricka någonting. Och undvik helst att ta på någon yta, säger Dmytro Kuleba i en ukrainsk tv-sändning.

Tecken på förgiftning

Det ska ha varit den ryske oligarken Roman Abramovitj och två ukrainska förhandlare som fått symptom som kan vara tecken på förgiftning, enligt uppgifter till flera medier. Det ska ha inträffat efter förhandlingar en dryg vecka efter invasionens början.

Förhandlarna ska ha fått röda, rinnande ögon och flagnande hud.

”Roman tappade synen i flera timmar”, sa en person med insyn till tidningen The Guardian. Nu ska dock samtliga förhandlare ha återhämtat sig.

Avfärdas av Kreml

Kreml har avfärdat uppgifterna om att den ryske oligarken Roman Abramovitj ska ha blivit förgiftad, rapporterar Reuters. Uppgifterna har inget med verkligheten att göra, enligt Kreml, som menar att historien är en del av ett  ”informationskrig”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.