SVT:s korrespondent: ”Svårt för Ukraina att svälja det här kravet”

Uppdaterad
Publicerad

Tuffa förhandlingar väntar mellan Ukraina och Ryssland. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har har sagt sig vara kompromissvillig – men vissa av Rysslands krav kan bli svåra att acceptera.

Hör mer om tre stridsfrågor som samtalen kan handla om i videon ovan.

Efter att ha mötts tre gånger i Belarus har samtalen mellan Kreml och Kiev nu flyttats till Turkiet. På tisdagen inleds samtal mellan Ukraina och Ryssland i Istanbul, vid 09.30, svensk tid.

Förhandlingarna ska hållas i Dolmabahçepalatset och dessförinnan kommer delegaterna att träffa president Recep Tayyip Erdogan, uppger ukrainska nyhetsbyrån Ukrinform.

Ryssland kräver bland annat att Ukraina ska vara ett neutralt land. Dessutom gör man anspråk på den omstridda Donbass-regionen.

– Nu har man öppnat dörren på glänt, men det är verkligen svårt för Ukraina att svälja det här kravet från Rysslands sida, säger SVT:s korrespondent i Istanbul Tomas Thorén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.