Efter sanktionerna: Venezuela utvisar USA:s chargé d'affaires

Uppdaterad
Publicerad

Venezuelas ifrågasatte president Nicolas Maduros regim reagerar nu skarpt mot påstående att valet var riggat. En högt uppsatt amerikansk diplomat utvisas, samtidigt som även EU förbereder sanktioner mot landet.

Venezuelas president Nicolas Maduro har beordrat USA:s chargé d'affaires Todd Robinson att lämna landet inom 48 timmar, som ett svar på de utökade amerikanska sanktionerna. Det venezolanska utrikesdepartementet har tidigare benämnt sanktionerna som USA har infört som ”ett brott mot mänskligheten”.

USA är ett av flera länder som inte godtar resultatet i helgens val där den sittande presidenten Nicolas Maduro vann en ny mandatperiod. De amerikanska sanktionerna är utformade så att det ska bli svårare för Venezuela att sälja statliga tillgångar.

”Lämpliga åtgärder”

Även EU överväger sanktioner mot landet. EU:s utrikeschef Federica Mogherini säger i ett uttalande att ”EU och dess medlemsstater kommer att överväga att vidta lämpliga åtgärder” med anledning av presidentvalet.

Inga oberoende observatörer fanns på plats vid valet och oppositionen och kritiker i omvärlden pekar på en rad oegentligheter. Bland annat var de två främsta konkurrenterna till Maduro förbjudna att delta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet