Sebastian Kurz på måndagens presskonferens. Foto: TT

Alla högernationalistiska ministrar i Österrike avgår efter skandalen

Uppdaterad
Publicerad

Alla högernationalistiska ministrar avgår i Österrike efter videoskandalen, rapporterar Reuters. Tidigare under måndagen meddelade Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz att han vill sparka inrikesministern Herbert Kickl. Inrikesministern tillhör det högernationalistiska Frihetspartiet (FPÖ), precis som den tidigare vice förbundskanslern Heinz-Christian Strache som avgick i lördags.

Sebastian Kurz sa på en presskonferens i Wien på måndagen att han föreslår att inrikesministern ska tvingas lämna sin post. Enligt Kurz är det nödvändigt för att uppnå ”total transparens” i fallet. Det är presidenten i Österrike som har makten att avskeda ministrar. Senare under måndagen kom beskedet att alla högernationalistiska ministrar avgår i landet, rapporterar Reuters.

Den vice förbundskanslern Heinz-Christian Strache avgick i helgen efter att en smygfilmad video publicerats av tyska medier. I filmen lovar Strache vad han trodde var en rysk investerare lukrativa regeringskontrakt i utbyte mot hjälp att vinna valet 2017.

På söndagen kom beskedet att det kommer hållas nyval efter sommaren, med anledning av regeringskrisen.

FPÖ har hotat med att samtliga partiets ministrar avgår om Kickl tvingas lämna, vilket skulle innebära att Österrikes styrs av en minoritetsregering fram till nyvalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.