– De är skamliga bilder, och ingen ska skämmas för Österrike, menade Österrikes president Alexander Van der Bellen om ”Ibiza-filmen” under en presskonferens i lördags. Foto: AP

Besked: Nyval i Österrike tidigt i september

Publicerad

Österrikes president rekommenderar att nyval hålls tidigt i september, säger förbundskansler Sebastian Kurz vid en pressträff vid lunchtid. Kurz slår enligt Reuters samtidigt fast att ett nyval inte är något han önskar, men att det är nödvändigt.

Efter gårdagens skräll i Österrike då regeringen sprack efter att landets vice förbundskansler Heinz-Christian Strache gjort bort sig väntar nyval i det centraleuropeiska landet.

Den österrikiske kanslern Sebastian Kurz mötte landets president Alexander van der Bellen för att diskutera möjligheterna till nyval under söndagen. Vid lunchtid kom beskedet att nyval kommer hållas tidigt i september. 

Nyval så snabbt som möjligt

Presidenten betonade vikten av att ett nytt val hålls så snabbt som möjligt, för att österrikare inte ska tappa tilltron till statsapparaten.  ”Denna nya början borde äga rum snart (...) så jag förordar ett nytt val i september, helst i början av september” sa presidenten på en presskonferens.

Kurz säger att valet inte är något han önskar, men att det är en nödvändighet. Han kommer att fortsätta sitt arbete fram till valet och samtalar med alla partiledare.

Kurz och van der Bellen sade inget vid sitt gemensamma framträdande om de ministrar från det högerpopulistiska Frihetspartiet (FPÖ) som i dag sitter i regeringen kommer att bli kvar. Det har tidigare spekulerats om att man skulle kräva samtligas avgång.

Många turer innan nyval

Innan ett nyval  kan hållas måste först parlamentet, Nationalrat, upplösas och det kräver tre sessioner. Vid den första ska ansökan om upplösning lämnas in, den ska sedan hänvisas till en kommitté vid en andra sittning. Efter det att kommittén sammanträtt fattas beslutet vid en tredje session. Den processen tar runt en vecka.

Därefter ska ministerrådet och huvudutskottet besluta ett slutdatum och en valdag, mellan dem måste det vara minst 82 dagar. Den tidigaste möjliga dagen för ett nytt val var den 18 augusti, men enligt bedömare var det osannolikt att ett nytt val skulle hållas innan mitten av september.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer