Foto: Andrew Selsky, TT

Efter skjutningarna – vapendebatten tar ny fart i USA

Uppdaterad
Publicerad

Efter nya masskjutningar i USA höjs nu röster för skärpta vapenlagar. President Biden gick nyligen ut och vädjade till senaten att införa ett förbud mot automatkarbiner och högkapacitetsmagasin. Biden har dock många motståndare som hävdar sin rätt att bära vapen.

– Man vill visa att man står upp för sig själv, säger USA-kännaren Andreas Utterström.

Förra veckan dödades minst åtta personer i attacker mot spa- och massagesalonger i Atlanta i USA. I måndags sköts tio personer ihjäl i en skottlossning på en stormarknad i Colorado, USA.

Samtidigt finns det amerikaner som fortsätter att hävda en oinskränkt rätt att bära vapen. En ståndpunkt som har sin bakgrund i bristen på tilliten på staten, menar kommunikationskonsulten och USA-kännaren Andreas Utterström.

– I Sverige litar vi på staten, medan många amerikaner misstror staten och har man den utgångspunkten då blir rätten att bära vapen viktig, säger han. 

Samtidigt menar Utterström att frågan om att få bära vapen är ett politiskt ställningstagande.

– Det har blivit en del av ett kulturkrig, där rätten att bära vapen och att beväpna sig för att skydda sig själv är ett slags politiskt ställningstagande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.