Lärare kramas utanför gymnasieskolan Majory Stoneman Douglas High School i Florida där 17 personer sköts ihjäl. Foto: TT

Efter skolskjutningen: Florida inför nya vapenlagar

Uppdaterad
Publicerad

Guvernören i Florida, republikanen Rick Scott, planerar efter förra veckans dödliga skjutning i en gymnasiekola att höja minimiåldern från 18 till 21 år för att få köpa vapen i delstaten.

Guvernören vill också ha ökad bevakning i skolorna.

– Jag vill att det blir obligatoriskt med en polisman i varje skola, säger Scott vid en presskonferens nio dagar efter massakern i Parkland i Florida som dödade 17 människor.

Skolskjutningen i Florida

Enligt Scott ska han de kommande två veckorna arbeta tillsammans med delstatens lagstiftare för att få upp minimiåldern för vapenköp, och han avser att göra det ”praktiskt taget omöjligt för personer med psykiska störningar att använda skjutvapen”.

Gör vapen helautomatiska

Scott vill också få stopp på försäljning och inköp av så kallade ”bump stocks”, det vill säga den modifikation som fästs på vapen för att göra dem helautomatiska.

”Bump stocks” användes bland annat av massmördaren Stephen Paddock vid skjutningen i Las Vegas i oktober förra året.

USA:s president Donald Trump öppnade tidigare i veckan för striktare vapenlagar. Bland annat undertecknade han en promemoria om att justitieministern ska ta fram ett förslag på hur ett förbud mot ”bump stocks” skulle kunna se ut.

Återvände till skolan

Trump har också sagt att han överväger att låta lärare beväpna sig för att motverka fler skolskjutningar.

Anställda vid den drabbade Floridaskolan återvände på fredagen för första gången efter attacken den 14 februari.

En före detta elev på skolan har i domstol erkänt att han låg bakom dådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolskjutningen i Florida

Mer i ämnet