”Det här är den typen av staty som vi skulle vilja se”, står det i ett inlägg på Instagram. Foto: TT/Faksimil

Efter protesterna: Nu har statyn av svenska ”väsktanten” blivit viral succé – i USA

Uppdaterad
Publicerad

Under den senaste tidens Black lives matter-demonstrationer har statyer föreställande kontroversiella historiska personer vandaliserats och välts. I amerikanska sociala medier har i stället en annan staty seglat upp som storfavorit, med hundratusentals likes på Instagram, Facebook, Reddit och Twitter: Statyn som föreställer svenska Danuta Danielsson – mer känd som ”väsktanten”.

Alla har sett bilden.

Den är svartvit, fotograferad av Hans Runesson, och visar en högerextrem marsch genom Växjö år 1985. Bakom en skinhead står 38-åriga Danuta Danielsson – och drämmer till honom i huvudet med sin handväska.

Det legendariska fotografiet inspirerade konstnärer, och har avbildats som staty. Det är en bild på en av statyerna, bredvid originalfotot, som nu blivit viralt på nytt – 35 år efter att bilden togs.

Hundratusentals likes på amerikanska sidor

Statyn av väsktanten har de senaste dagarna delats av en lång rad amerikanska politiska sidor, och av många användare, på flera sociala medier-plattformar.

”Det här är den typen av staty som vi borde resa”, skriver en användare på Reddit.

”Statyer som man skulle vilja se”, skriver en Black lives matter-relaterad Instagramsida.

”Vill ni ha en staty? Här är en staty!”, skriver en användare på Twitter.

Flera av inläggen har fått över 100 000 likes, hjärtan och upvotes.

”Blivit en symbol för någonting större”

Alingsås Foto: TT

”Den här tanten har blivit en symbol för någonting större. Civilkurage och mod”, sade Susanna Arwin, konstnären bakom verket ”Med handväskan som vapen”, tidigare till SVT Nyheter.

Statyn har dock varit omstridd, och både Växjö och Varbergs kommun har tidigare tackat nej till den. Fotografen Hans Runesson tyckte att hans verk slaktats då inte bildens helhet tagits med. Danuta Danielsson lever inte längre, och hennes son ville inte att hon skulle bli ett ”bollplank i ett politiskt syfte”.

Statyn finns i två exemplar. Det ena tillhör Hallands kulturhistoriska museum, och det andra står i Alingsås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.