Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Jörgen Elfving, tidigare överstelöjtnant, gå igenom hur och var Ryssland nu expanderar sin militär längs sin västra gräns. Foto: SVT/TT/EPA

Så planerar Ryssland rusta upp sina militära styrkor

Uppdaterad
Publicerad

Det är en betydande militär förstärkning som Ryssland planerar under de närmaste tre åren. En stor del kommer att hamna i vårt närområde.

– Om man förverkligar det så blir det en stor skillnad mot dagens situation, säger Jörgen Elfving, före detta överstelöjtnant inom underrättelseområdet.

Det är den ryska försvarsministern, Sergej Sjojgu, som presenterat planerna. Enligt den ryska nyhetsbyrån Ria Novosti  är det ett svar på Finlands och Sveriges ansökan till Nato. Tidsramen är 2023 till 2026.

Det handlar om en rejäl ökning av personal, från 1,1 miljoner man till 1,5 miljoner, upprättandet av flera nya militära förband och kraftiga utökningar av befintliga. Det handlar bland annat om landstigningstrupper, luftlandsättningstrupper och stridsvagnsförband.

Många kommer att hamna i västra delen av landet, i Sveriges närområde. Elfving, som löpande följer utvecklingen i Ryssland, är dock skeptisk till både om och när planerna kommer att genomföras. Bland annat med tanke på den ryska försvarsindustrins förmåga.

– Jag är lite tveksam till om man kommer mäkta med det här inom den här tidsramen, säger Jörgen Elfving.

Försvarsministerns varning

Sveriges försvarsminister Pål Jonson (M) understryker i en intervju med SVT Nyheter att Ryssland tagit stora militära och politiska risker den senaste tiden och att det därför är viktigt med ett starkt försvar som avskräcker.

– Bedömningen är att Ryssland sannolikt kommer att återhämta sig militärt på sikt och att vi måste förhålla oss till det i våra försvarsinvesteringar under en lång tid framöver.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör försvarsminister Pål Jonsons syn på Rysslands militära förmåga. Foto: Per Leandersson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet