Frankrikes tidigare president François Hollande är starkt kritiskt till Donald Trumps uttalande. Foto: TT

Frankrike slår tillbaka mot Trumps uttalande om terrordådet i Paris

Uppdaterad
Publicerad

I fredags sade USA:s president Donald Trump att terroristattacken i Paris 2015 hade utfallit annorlunda om folk på plats bara varit beväpnade. Uttalandet väcker starka reaktioner och Frankrikes dåvarande president François Hollande ger nu – tillsammans med överlevare från attacken – Trump svar på tal.

Det var vid sitt tal under NRA:s årsmöte som Trump tog upp terroristattacken i Paris år 2015, där 130 personer dog. Trump framhöll att situationen hade sett annorlunda ut, om någon av personerna på plats hade varit beväpnad.

– Det hade varit en helt annat historia, sade han.

”Skamlöst av Trump”

Uttalande väcker starka reaktioner i Frankrike och överlevarna från attacken var snabba med att svara, rapporterar franska medier.

– Vi är upprörda över denna nivå av respektlöshet. Inga vapen hade förändrat något då det även fanns självmordsbombare vid platserna där attackerna skedde, sade Philippe Duperron, en av överlevarna.

Han tyckte även att det var skamlöst av Trump att nämna offren.

François Hollande håller med

François Hollande, som var president i Frankrike när attacken skedde, fördömer Trumps kommentarer.

– De skamfulla kommentarerna från ​​Donald Trump säger mycket om vad han tycker om Frankrike och landets värderingar, säger Hollande i ett uttalande.

Den franske expresidenten sade även att vänskapen mellan det franska och amerikanska folket inte kommer att påverkas av Trumps kontroversiella kommentarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.