Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de första känslosamma samtalen med anhöriga efter månader av ockupation. Foto: EBU

Här får byborna ringa sina anhöriga för första gången sedan ockupationen

Uppdaterad
Publicerad

Efter återtagandet av Chersonregionen visar filmer hur invånare i området för första gången på länge får ringa sin anhöriga, och känslorna är starka.

– De har startat generatorn nu så vi har täckning i 10 minuter. Allt är bra med mig, säger en kvinna i ett videosamtal med sin dotter.

Det ukrainska public service-bolaget NSTU följde med en grupp ukrainska soldater som färdades från by till by i den nyligen återtagna Chersonregionen. Med sig har man mat, mediciner och en generator som ger tillgång till både ström och efterlängtad mobiltäckning.

– Vi är de första personerna de här byborna pratar med, säger en soldat med smeknamnet Bidzho.

Humanitär hjälp tar sig nu sakta men säkert in i Cherson och intilliggande byar. Röda korset började under leverera sjukvårdsprodukter men även rent vatten och mat.

Fortfarande farligt

Men samtidigt lurar många faror kvar i området. För ukrainsk militär och polis pågår ett konstant letande efter minor, fällor och ryska soldater som bytt om till civila kläder.

– Därför har vi kommit inte bara med läkare och ingenjörer utan också med specialister inom sprängämnen och minor för att se till att invånarna är säkra samtidigt som de får humanitär hjälp, säger Stephan Sakalian, ansvarig för Röda korsets internationella delegation i Cherson.

Se de första känslosamma samtalen med anhöriga i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.