– Vi kan behålla våra hem och sluta tigga om mat, säger myndighetsanställda Jessica Martinez som är lättad över den hävda nedstängningen. Foto: AP/AFP/EBU/SVT

Statsanställda lättade: ”Vi kan behålla våra hem nu”

Uppdaterad
Publicerad

De myndighetsanställda som tvingats gå till jobbet utan lön kan andas ut efter president Donald Trumps beslut att häva nedstängningen. Men oron bland drabbade är fortfarande stor eftersom Trump hotat med en ny nedstängning om han inte får pengar till att bygga muren mot Mexiko.

Trump har gått med på att öppna de delar av statsapparaten som varit stängda under det pågående budgetbråket. Det innebär att de 800 000 myndighetsanställda som drabbats återigen kan få sin lön.

Statsapparaten har dock bara öppnats tillfälligt. Trump hotar med att stänga ner allt igen om inte kongressen går honom till mötes om finansieringen av muren.

Amerikanska medier rapporterar nu om att oron bland myndighetsanställda fortfarande är stor. Lyckas inte Demokraterna och Republikanerna nå en överenskommelse snart kan de drabbade hamna i samma situation igen om tre veckor.

”Det är oacceptabelt”

34-årige Nic Trujillo är ensamstående pappa och jobbar på Skatteförvaltningen. Han menar att han har tagit känslomässig och ekonomisk skada av nedstängningen. Trujillo och hans sexårige son var en vecka ifrån att bli vräkta när nedstängningen blev upphävd. Han känner sig besviken på hur politikerna har hanterat situationen.

– Det är oacceptabelt hur långt bort politikerna står från det amerikanska folket, säger Nic Trujillo till New York Times.

”Våra liv hänger på dessa löner”

Rachel Abraham är federalt anställd på en flygplats i Washington. Hon har tvingats gå till jobbet utan lön, och kände lättnad när nedstängningen hävdes.

– Det ger myndighetsanställda lite lugn och ro innan stressnivåerna ökar igen. Vi kan inte fortsätta att kastas fram och tillbaka mellan att få lön och att behöva vänta på att få lön. Våra liv hänger på dessa löner, säger Abraham till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt Trump ska de som jobbat utan lön snart få betalt i efterhand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.