Donald Trump presenterar överenskommelsen med demokraterna i Vita husets trädgård Foto: Evan Vucci, AP / TT

Trump har nått uppgörelse – öppnar tillfällligt statsapparaten

Uppdaterad
Publicerad

Efter 35 dagars nedstängning – den längsta i landets historia – har USA:s president Donald Trump nått en uppgörelse för att tillfälligt öppna landets statsapparat. Men han hotar med att stänga ner allt igen – om han inte får en rättvis uppgörelse från kongressen.

Trump kommer att acceptera en tillfällig finansiering av budgeten för att kunna häva den pågående nedstängningen. Statsapparaten kommer att vara öppen i tre veckor fram till den 15 februari. Presidenten gav beskedet i ett tal utanför Vita huset.

– Jag är mycket stolt över att kunna meddela att vi har nått en uppgörelse om att göra slut på nedstängningen och öppna den federala regeringen, säger Trump.

Några timmar efter presidentens besked klubbade senasten igenom beslutet.

– Jag tackar alla er amerikaner som har utstått den här nedstängningen den senaste tiden. Ni är väldigt speciella, säger Trump.

Presidenten säger också att de som arbetat utan lön den senaste tiden kommer att få ut dem retroaktivt.

”Murar fungerar”

Nedstängningen är den längsta i landets historia och  har drabbat omkring 800 000 amerikaner. Under de tre veckor som nedstängningen tillfälligt hävs så ska Demokrater och Republikaner gemensamt se över frågan om gränssäkerhet, förklarade presidenten.

Men Trump har inte fått några pengar till bygget av den mur mot Mexiko som har varit den stora stridsfrågan i budgetgrälet. Hans krav på 5,7 miljarder dollar gillas inte av Demokraterna, som har vägrat förhandla så länge nedstängningen pågår.

– Murar fungerar, de håller brottslingar och droger borta, säger Trump.

”Behöver inte betongmur”

Samtidigt säger presidenten att USA inte behöver en betongmur som sträcker sig från kust till kust.

Trump hotar med att stänga ner statsapparaten igen – om han inte får en rättvis uppgörelse från kongressen.

– Jag hoppas nu att demokrater och republikaner kan jobba tillsammans. Att vi är enade när det kommer till att skydda vårt folk, säger Trump.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.