Amerikanska kustbevakningens amiral, Karl Schultz. Foto: AP

Myndighetschef kritiserar nedstängning

Uppdaterad
Publicerad

Chefen för USA:s kustbevakning kritiserar både republikaner och demokrater för deras ovilja att komma överens. Samtidigt skjuter president Trump upp sitt tal till nationen. SVT Nyheter sammanfattar vad som händer just nu.

Missnöjet börjar växa inom myndigheterna, ända upp till chefsnivå, efter att tusentals statsanställda står utan lön. Chefen för USA:s kustbevakning, amiralen Karl Schulz, gick ut i de största amerikanska medierna i går och kritiserade öppet stängningen av myndigheten och vände sig direkt till sina 8 000 anställda.

– Vi har gått igenom mer än fem veckor av stress och ångest på grund av den här nedstängningen och ni får inget betalt. Ni som medlemmar av de väpnade styrkorna borde inte behöva bära den här bördan.

Skjuter upp tal till nationen

Samtidigt som kritiken från kustbevakningen blev känd beslutade presidenten att skjuta upp sitt tal till nationen. Donald Trump sade att han kommer att vänta till nedstängningen är över innan han ger sitt tal. Praxis är att hålla talet i representanthuset. Men tidigare i veckan drog representanthusets talman, demokraten, Nancy Pelosi, tillbaka sin inbjudan till Donald Trump efter att budgetbråket dragit ut på tiden.

Längsta nedstängningen i historien

Den nu pågående nedstängningen av delar av USA:s statsapparat inleddes den 22 december i fjol och har varat i 34 dagar. Det är den mest utdragna i landets historia. Den förra varade under 21 dagar under Bill Clintons tid.

En stor majoritet av amerikanerna anser att nedstängningen är Trumps fel. Hans väljarstöd har nått de lägsta nivåerna på ett års tid.

800 000 statsanställda utan lön

Nio av 15 departement har inte fått pengar, däribland jordbruksdepartementet, transportdepartementet, inrikesdepartementet, justitiedepartementet och utrikesdepartementet. Vissa nationalparker och muséer är stängda och nästan alla på rymdmyndigheten NASA är ombedda att stanna hemma. Nedstängningen rör drygt 20 procent av statsapparaten. Omkring 800 000 statsanställda har antingen permitterats eller arbetar utan lön.

Budgetbråket orsakades av president Donald Trumps krav på motsvarande 50 miljarder kronor till en gränsmur mot Mexiko – en begäran som inte gått att få igenom kongressen. Det har lett till att budget saknas för de nu stängda myndigheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.