Egypten öppnar gränsen till Gaza

Publicerad

Egypten öppnar gränsövergången till Rafah i Gaza i två dagar. Det är första gången sedan slutet av oktober, då den stängdes efter ett dödligt bombdåd mot soldater på Sinaihalvön, som gränsen öppnas.

Passagen, som är den enda gränsövergången till palestinskt territorium som inte kontrolleras av Israel, kommer att hålla öppet under fyra timmar på onsdagen och torsdagen, enligt en regeringstjänsteman.

En AFP-korrespondent i Gaza bekräftar att gränsen öppnats, men att inga människor korsade den under den första timmen. Enligt palestinska tjänstemän har gränsen bara öppnats åt ett håll – in i Gaza.

Enligt FN har mer än 3.500 palestinier suttit fast på den egyptiska sidan, samtidigt som tusentals Gazabor har hindrats från att ta sig till sjukvård eller studier i Egypten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.