Den mexikanske knarkkungen Joaquin ”El Chapo” Guzman döms till livstids fängelse. Foto: TT

”El Chapo” döms till livstids fängelse i USA

Uppdaterad
Publicerad

Den mexikanske knarkkungen Joaquin ”El Chapo” Guzman döms till livstids fängelse i USA för att ha styrt en kartell som smugglat knark till landet under 25 års tid, rapporterar flera nyhetsbyråer. Själv menar ”El Chapo” att han inte gavs en rättvis rättegång.

Joaquin ”El Chapo” Guzman ska ha tjänat drygt 136 miljarder på smugglingen. Åklagare menar även att Guzmans ”armé av sicarios”, torpeder, givits order att kidnappa, tortera och mörda personer som stått i kartelledarens väg, skriver AP.

Enligt honom själv är han varken kartelledare eller inblandad i någon form av brottslighet, och hans försvar menar att han blivit oskyldigt anklagad. Men domstolen håller alltså inte med, och har nu dömt Guzman till livstid plus 30 år.

Det har funnits omfattande bevis i fallet, bland annat 56 vittnen, varav 14 som tidigare arbetat för honom. En majoritet av de som hörts som haft kopplingar till kartellen sitter redan i fängelse.

Har rymt två gånger

”El Chapo” fördes till USA i januari 2017 efter det att han rymt från mexikanska fängelser vid två tillfällen. Den första var 2001 när ha avtjänade ett 20 år långt fängelsestraff. Han rymde då i en tvättvagn. Han greps igen i februari 2014 men lyckades ett och ett halvt år senare smita ut genom en tunnel som byggts under hans cell.

När han så till sist greps i januari 2016 var det på grund av att han ställt upp på att intervjuas av Hollywood-stjärnan Sean Penn. Polisen kände dock till mötet och lyckades spåra de inblandades telefoner.

Enligt AP tror flera experter att ”El Chapo” nu kommer att placeras på den federala regeringens ”Supermax”-fängelse i Florence i Colorado.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.