”Det blir viktigare och viktigare att ta hand om varje enskild individ”, säger Karmele Llano Sanchez, veterinär och grundare av centret. Foto: BBC

Eldsjälar försöker rädda de sista orangutangerna

Publicerad

Borneos orangutanger är idag akut hotade på grund av skogsskövling, jakt och fångst. Några eldsjälar har därför startat räddningscenter på olika platser på Borneo. Ett av dem är International animal rescue på sydvästra delen av ön.

– Alla ser de söta orangutangerna och utbrister, åh! Men egentligen är det en tragedi, säger Karmele Llano Sanchez, veterinär och grundare av centret.

Hon och hennes team jobbar dygnet runt med att ta hand om över hundra orangutanger. De flesta är ungar som separerats från sina mammor efter att skog har skövlats. Men många har även blivit räddade från att säljas som husdjur.

– Det krävs väldigt mycket ansträngning, från väldigt många människor, för bara en enda orangutang. Men jag tycker att det är värt det. När man tittar på hur snabbt minskningen av orangutanger i det vilda sker så inser man att det blir viktigare och viktigare att ta hand om varje enskild individ, säger Karmele Llano Sanchez.

”Inte ett botemedel”

Ungarna som inte längre har en mamma får gå i “skogsskola” för att lära sig klättra, bygga bon och vilken mat som går att äta. Efter ungefär sex år kan ungarna göra de äldre orangutangerna sällskap och så småningom släppas ut i det vilda igen.

– Men centret är bara en behandling för symptomen och inte ett botemedel mot orsaken till problemet, säger Karmele Llano Sanchez.

Se mer om orangutangernas utsatta situation i Den sista apan som sänds torsdagen den 18 juli klockan 20.00 i SVT1 eller den 21 juli på SVT Play. Fler dokumentärer ur SVT:s klimatsatsning Planetens framtid går också att se på SVT Play från den 21 juli.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer