Foto: SVT/TT

Ny rapport: Uppemot en miljon arter hotas av utrotning

Uppdaterad
Publicerad

Mellan en halv miljon och en miljon arter av djur och växter hotas av utrotning. Antalet arter minskar i snabbare takt än man hittills trott. Det visar en internationell studie som publicerades på måndagen.

I tre år har experter och forskare arbetat med att sammanställa 15 000 forskningrapporter för att ge en så tydlig bild som möjligt av tillståndet för arter av djur och växter på jorden. 132 länder, däribland Sverige, har deltagit i den vetenskapliga expertpanelen IPBES. Av åtta miljoner arter hotas mellan en halv miljon och en miljon av utrotning.

Ökande hastighet

Antalet arter minskar nu mellan 10 och 100 gånger fortare jämfört med 1970, enligt rapporten. 40 procent av grod- och kräldjuren hotas, 33 procent av korallreven och över en tredjedel av alla marina däggdjur. Och det är markanvändningen, klimatförändringar och föroreningar som är de största bovarna.

Land och vatten utnyttjas

Rapporten visar hur människans bruk av land påverkar den biologiska mångfalden. Allt större ytor används för matproduktion, vilket minskar arter av fåglar och insekter. Särskilt fågelarter som lever i jordbruksmiljöer minskar, visar många studier.

Även överfiskning har lett till en minskning av antalet fiskarter i många delar av världen. Det är svårare att vara säker på hur insektsarter påverkats eftersom forskningen inte är tillräckligt omfattande.

Cecilia Lindblad från Naturvårdsverket har varit Sveriges representant i arbetet med FN-rapporten om biologisk mångfald. Foto: Naturvårdsverket

Cecilia Lindblad har deltagit i arbetet med studien som Naturvårdsverkets representant.

Hur tillförlitlig är rapporten?

Man har gjort ett gediget arbete, men det saknas forskning på många områden. Men man har en god överblick generellt över hur livsmiljöer påverkats, globalt sett.

Är markanvändningen det viktigaste skälet till att arter minskar?

Ja, 30 procent av naturen påverkas starkt av hur land används men även nyttjandet av havets resurser har stor betydelse. Det är allvarligt att livsmiljöerna förändras för de är förutsättningen för arter att överleva och reproducera sig, säger Cecilia Lindblad från Naturvårdsverket till SVT Nyheter.

Öppet brev

I ett öppet brev kallat ”Call4Nature” kräver nu 600 experter från 50 länder att världens ledare agerar för att bevara naturen. ”Vi måste ändra vårt sätt att använda energi, att odla mat och att hantera sopor”, skriver undertecknarna.

Markanvändningen står för 30 procent av påverkan på naturen.

23 procent av arterna minskar på grund av exploatering, som jakt.

Klimatförändringarna ligger på tredje plats när det gäller förändrade villkor för jordens arter.

Föroreningar är den fjärde faktor som spelar in.

Invasiva arter tränger undan andra arter, vilket kan bero på förändrade livsmiljöer.

40 procent av grod- och kräldjuren, så kallade amfibiedjur, hotas, 33 procent av korallreven och över en tredjedel av alla marina däggdjur, enligt rapporten.

Resultatet presenteras i en rapport av IPBES (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services) som är den biologiska mångfaldens motsvarighet till FN:s klimatpanel. IPBES bedömer tillståndet för planetens biologiska mångfald, ekosystem och dess betydelse för människors välbefinnande, samt tar fram kunskap om fungerande politiska strategier för beslutsfattare runt om i världen.

Källa: IPBES, Naturvårdsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.