Foto: TT

Flera våldsdåd i Turkiet under dygnet

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet har sedan natten mot måndag drabbats av flera våldsdåd, däribland en explosion och skottlossning. Minst åtta människor uppges ha dödats, enligt Reuters.

Minst en turkisk soldat omkom och sju skadades när kurdisk milis öppnade eld mot en turkisk militärhelikopter i den sydöstra provinsen Sirnak, uppger Reuters.

Dessutom ska fyra poliser ha dött när en vägbomb sprängdes i samma provins. Kurdisk milis beskylls för attackerna.

Attackerna i Turkiet

Skottlossning mot amerikanska konsulatet

Under måndagsmorgonen öppnade två kvinnor eld mot USA:s konsulat i Istanbul. När turkisk polis besvarade elden flydde de, men en misstänkt kvinna greps senare i närheten.

Ingen ska ha skadats i attacken, uppger nyhetsbyrån AP.

Under eftermiddagen, måndag, uppgav den vänsterextrema terrorgruppen DHKP-C på sin webbsida att man tar på sig dådet. Anledningen till attacken är enligt DHKP-C att USA är en ”fiende till Mellanösterns folk”, uppger Reuters.

Bombdåd mot polisstation

Attacken mot USA:s konsulat kom bara timmar efter att minst tre människor dödats och tio skadats i ett bombdåd då en sprängladdning detonerade vid en polisstation i stadsdelen Sultanbeyli, på den asiatiska sidan av Istanbul, natten till måndagen, uppger den turkiska nyhetsbyrån Dogan.

Explosionen orsakade en brand som fick en trevåningsbyggnad att kollapsa, rapporterar den turkiska nyhetsbyrån Anadolu.

Ingen grupp har sagt sig ligga bakom dådet. Enligt lokala medier samlades senare en grupp människor invid det raserade huset och ropade slagord mot det kurdiska arbetarpartiet, PKK, uppger TT.

Stämningen har varit spänd i Turkiet under sommaren. Militären inledde nyligen en offensiv mot PKK. Uppemot 400 ”terrorister” rapporteras ha dödats i flygräder i både Turkiet och på andra sidan gränsen till Irak.

Samtidigt har Turkiets regering lovat att slå till mot Islamiska staten (IS) i Syrien, som ironiskt nog är PKK:s fiender.

Både PKK och IS har svarat med attacker i sydöstra Turkiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attackerna i Turkiet

Mer i ämnet