Selahattin Demirtaş, som leder ett prokurdiskt parti i Turkiet, har först blivit uppläxad av president Erdogan och sedan fått veta att åklagare ska utreda om han uppviglat till våld. Bild från i måndags, då Demirtaş kommenterade de turkiska flygräderna i grannländer. ARKIVBILD. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Turkisk ”bredsida” mot kurdledare

Publicerad

Först gick Turkiets president till verbalt angrepp. Sedan kom beskedet att Selahattin Demirtaş, vars kurddominerade parti HDP gav presidenten en näsbränna i valet i juni, hotas av fängelse.

Selahattin Demirtaş riskerar 24 års fängelse om anklagelserna om uppvigling skulle leda till åtal, skriver nyhetsbyrån Anatolia. Åklagarmyndigheten i Diyarbakir ska utreda om HDP-ledaren uppmanade till våld i höstas, när partiet kritiserade Turkiets sätt att hantera Syrienkrisen. Tre dagar av upplopp följde och omkring 35 personer miste livet.

Rättsutredningen är enligt nyhetsbyrån AFP den första i sitt slag mot Demirtaş, som blivit en sten i skon hos president Recep Tayyip Erdogan. Regerande AK-partiet har för första gången på tio år tappat sin totala dominans i parlamentet genom HDP:s starka valresultat i juni.

Nu är Erdogan ute efter hämnd, hävdar Demirtaş.

Erdogan, på resa i Kina, hade före beskedet om förundersökningen riktat en hätsk tirad mot Demirtaş och bland annat manat honom att ”veta sin plats”, skriver nyhetsbyrån AFP.

Anfall mot flera parter

Motsättningarna mellan statsledningen och Turkiets kurder har skärpts igen, sedan turkiska styrkor för en vecka sedan genomförde samtidiga flyganfall mot jihadistgerillan Islamiska staten (IS) i Syrien och mot kurdiska PKK:s gerillastyrkor i Irak.

Demirtaş anklagar i en Reuters-intervju Erdogan för att använda jakten på IS som en förevändning för att sabotera kurdernas möjligheter att flytta fram sina positioner politiskt och binda samman områden som de kontrollerar

Flera av Turkiets allierade i militäralliansen Nato har manat den turkiska regeringen att inte ta i så hårt att åratal av fredsansträngningar med kurderna går till spillo.

Turkiet har fortsatt med flyganfall mot PKK i såväl Turkiet som Irak.

Tre turkiska soldater ska samtidigt, enligt arméns egna uppgifter, ha dödats i ett överfall utfört av PKK i Şırnak i sydöst.

Försämrad säkerhet

De nordiska ländernas ambassader har träffats för att diskutera säkerhetssituationen i Turkiet.

-Vi har en gemensam bild av det försämrade säkerhetsläget. UD rekommenderar resande att följa med i utvecklingen, säger Johan Tegel vid UD:s presstjänst.

Efter terrorattacken i Suruc nära syriska gränsen, då ett 30-tal personer dog, har turkisk polis varnat för att nya attacker kan komma i Istanbul.

-UD avråder inte för resor till Istanbul, men vi manar till extra försiktighet i samband med allmänna transportmedel, inklusive Istanbuls tunnelbana, säger Johan Tegel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attackerna i Turkiet

Mer i ämnet