Elever löper amok i Tyskland – Ofta är de manliga mobbade enstöringar med vapendille

Uppdaterad
Publicerad

Skolmordet i Ludwigshafen var det femte uppmärksammade dådet i Tyskland. De fyra tidigare dåden krävde 34 dödsoffer i tre av fallen sköt sig gärningsmannen också.

Dåden har startat en debatt om för slappa regler för skjutvapen. I Tyskland finns 27 miljoner vapen – varav 20 miljoner är illegala.

Erfurt den 26 april 2002: Den 26 april 2002 dödar en 19-årig elev 16 personer på ett gymnasium i Erfurt i östra Tyskland: tolv lärare, en sekreterare, två elever och en polis. Därefter skjuter eleven sig själv. Det är det första tyska skolmassmordet.

Orsak: Falskt sjukintyg

Dådet sker under den sista dagen för de skriftliga studentexamensproven. 19-åringen hade avstängts från skolan i september 2001. Orsak: Ett förfalskat sjukintyg. Han går först maskerad in på rektorsexpeditionen och skjuter vice rektorn och en sekreterare och fortsätter sedan genom skolbyggnaden.

År 2000 gick han med i en skytteförening och avlade senare prov för vapenlicens. Därefter skaffade han sig en omfattande vapenutrustning. Dådet anses vara en hämnd för att han behandlats orättvist.

Emsdetten den 20 november 2006: En 18-årig före detta elev på en realskola (grundskola) i Emsdetten i västra Tyskland börjar skjuta omkring sig på skolgården och kastar sedan rökbomber.

Fem personer skottskadas. Efter dådet begår han självmord: han skjuter han sig själv i munnen. Han hade även apterat sprängämnen på kroppen.

Mobbats

Under skoltiden hade han mobbats, han tvingades gå om två årskurser och på sin egen webbsajt hade han redan två och ett halvt år tidigare skrivit att han skulle begå dådet. Han bad då också om psykiatrisk hjälp.

Winnenden den 11 mars 2009: En 17-åring före detta elev skjuter 15 personer i två klassrum och ett kemilaboratorium med en Beretta-pistol som tillhör hans far. Det händer i en realskola i Winnenden (nära Stuttgart). Sju elever och en lärare dör i skolan, två elever dör i ambulansen.

Han fortsätter sedan till en psykiatrisk mottagning och dödar en anställd. Han tvingar därefter en bilist att ta honom med på motorvägen bort från Winnenden. Bilföraren lyckas genom en bromsmanöver befria sig.

Sköts av polisen

17-åringen flyr vidare till en bilfirma och kräver en flyktbil. När firman vägrar skjuter han en försäljare och en kund. Han flyr och kommer på ett industriområde i skottväxling med polisen. Två polismän skadas svårt. Till sist skjuter 17-åringen sig själv i huvudet. Sammanlagt hade han avlossat 112 skott.

Hans far hade en vapensamling med 15 vapen. Efter någon månad ställdes hans far inför rätta anklagad för medskyldighet till morden eftersom han inte hållit uppsikt över sina vapen. 17-åringen ska ett år tidigare ha vårdats på psykiatriskt sjukhus. Han ska ha köpt ammunitionen för dådet tillsammans med sin far.

Ansbach den 17 september 2009. En 18-årig elev går till attack med yxa och molotov-cocktails på gymnasiet i Ansbach i norra Bayern i sydtyskland. Två elever skadas svårt. Själv skadas han svårt av polisen med fem skott.

I sin almanacka hade han skrivit ”apokalyps” på den 17 september. Han ska ha genomgått psykiatrisk behandling. Skolkamraterna betecknar honom som en person med kontaktsvårigheter.

Debatt om vapen

Morden i Winnenden utlöste en debatt om de tyska vapenlagarna var för slappa. Men både justitie- och inrikesministern (socialdemokrat resp. kristdemokrat) i centralregeringen i Berlin ansåg inte detta vara någon lösning.

En del har menat att det uråldriga och stränga tyska skolsystemet är en orsak till dådet. Dådet i Winnenden utfördes en dag efter ett massmord i Alabama då nio personer dödades.

Efter dådet i Winnenden tillsatte delstaten (sydtyska Baden-Württemberg) en kriskommission som kom med 83 olika rekommendationer. Bl a möjligheter att låsa klassrum inifrån. Kostnad: 300 till 500 miljoner kr. Delstatsregeringen avvisade förslaget och ställde som villkor att åtgärderna inte fick kosta något.

Man ville även förbjuda olika dataspel, paint-ball och höja åldern för bruk av grovkalibriga vapen från 18 till 21 år, vilket delstatsregeringen också avvisade. Elever behövde mer psykiatriskt stöd, enligt kommissionen, men den underströk att det inte finns enkla åtgärder att finna lösningar.

Gärningsmännens profil är dock ganska entydig: manliga, mobbade, vapenintresserade med problem i skolan.

Bo Inge Andersson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.