Kina har sedan länge varit världens största marknad för elenbenshandel. Det mesta säljs som sniderier och statyetter. Se mer i videon ovan. Foto: Kin Cheung/Finn Norgren/TT

Elfenbensförbud ger effekt i Kina

Publicerad

Varje år dödas drygt 20 000 elefanter i jakten på deras betar. Men sedan Kina infört ett förbud mot elfenbenshandel har den illegala handeln minskat med 30 procent, uppger SVT:s Morgonstudion.

Förbudet, som trädde i kraft vid årsskiftet, har setts som ett nödvändigt steg för att få bukt med den hänsynslösa tjuvjakten på elefanter i Afrika.

Kina har sedan länge varit världens största marknad för elfenbenshandel. Det mesta säljs som sniderier och statyetter. Världsnaturfonden (WWF) uppger att handeln pågått i 2000 år.

– Det här var lika överraskande som glädjande när vi fick reda på att Kina beslutat sig för att förbjuda både hantering och försäljning av elfenben. Det är första gången i historien, säger Världsnaturfondens globala naturvårdsexpert Ola Jennersten i SVT:s Morgonstudion.

Illegalt elfenben som har beslagtagits vid ett tillslag I Hongkong. Foto: Kin Cheung

Minskade 30 procent

Den nya undersökningen, som har utförts av Världsnaturfonden och organisationen Traffic, visar att butikerna som har sålt elfenben legalt har upphört med sin verksamhet. Men marknaden för illegalt elfenben finns kvar.

Totalt hittades 345 försäljningsställen med illegalt elfenben. Detta är en minskning med 30 procent sedan 2017. Det visar att efterfrågan fortfarande är stor.

– I dag är det rika människor som vill visa att de är rika genom att köpa dyrt och spektakulärt.

– Det är otäckt. Men det är ett ljus i mörkret att det här förbudet dök upp, säger Ola Jennersten.

Fakta: Afrikas elefanter

Visa

Inventeringar visar att det för tillfället finns cirka 415 000 elefanter i Afrika.

Detta är en minskning med 111 000 elefanter sedan 2006. Orsaken är en intensiv tjuvjakt efter elfenben det senaste decenniet.

Fem länder har förlorat alla sina elefanter, och ytterligare tolv länder har bara ytterst små populationer kvar.

De största populationerna finns i Botswana (131 000 elefanter), Zimbabwe (84 000), Gabon (70 000), Tanzania (52 000), och Kenya (31 000).

Källa: TT/African Elephant Database

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer