Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man kanske inte kan kritisera Prigozjin om man vill fortsätta använda Wagnergruppen”, säger Jörgen Elfving. Hör den tidigare överstelöjtnanten om Wagnerledarens hållhakar i klippet. Foto: SVT & Telegram via AFP/TT

Elfving: Därför kan Prigozjin kritisera ledningen

Publicerad

Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin har flera gånger i hårda ordalag kritiserat den ryska militärledningen, något som vanligtvis möts av repressalier i Ryssland. Enligt Jörgen Elfving, tidigare överstelöjtnant, kan det finnas flera skäl till varför Prigozjin åtnjuter den här friheten.

Den stora uppmärksamheten som Wagnergruppen fått under kriget kan ha gjort att man från den ryska ledningens sida vill undvika att stöta sig med dem, enligt Jörgen Elfving.

– Man vill inte riskera en negativ missnöjesyttring från de så kallade militärbloggarna och bland de som är patriotiskt sinnade, säger han i Morgonstudion.

Men det finns fler möjliga förklaringar.

– Man kanske inte kan kritisera Prigozjin om man vill fortsätta använda Wagnergruppen i Ukraina eller någon annanstans i världen, säger Jörgen Elfving.

Hör den tidigare överstelöjtnantens analys av Prigozjin frispråkighet i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Prigozjins klagomål. Foto: Ria Novosti, Mikhail Klimentyev/Sputnik/AP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.