Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ser striderna ut i Ukraina? Tidigare överstelöjtnant Jörgen Elfving går igenom läget i Charkiv, Kiev och Cherson. Foto: STRINGER/AP/TT, TT

Elfving om kraftverket: ”Sprängs det spolas Cherson i princip ut i Svarta havet”

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anklagar Ryssland för att man förbereder en sprängning av vattenkraftanläggningen i Chersonregionen. Samtidigt menar man från rysk sida att det istället är Ukraina som kommer förstöra anläggningen.

– Om den sprängs innebär det i princip att Cherson spolas ut i Svarta havet, säger Jörgen Elfving, tidigare överstelöjtnant.

Vattenkraftanläggningen Kachovka ligger i staden Nova Kachovka i Chersonregionen. Den uppges innehålla 18 miljoner kubikmeter vatten. Kraftverket är just nu under rysk ockupation. 85 procent av Krimhalvöns vattenförsörjning kommer via den dammen.

Länderna anklagar varandra

Ryssland har tidigare anklagat Ukraina för att ha avfyrat missiler mot dammen. Men i sitt dagliga tal anklagade Zelenskyj Ryssland för att förbereda en terrorattack mot kraftverket.

– Om anläggningen sprängs, oavsett vem som gör det så innebär det avgörande nackdelar för båda parter. Sannolikt kommer vattenförsörjningen till Krimhalvön att försvinna, säger Elfving.

Hur ser striderna ut i Ukraina? Tidigare överstelöjtnant Jörgen Elfving går igenom läget i Charkiv, Kiev och Cherson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.