Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns en genuin vilja att hjälpas åt”, säger statsminister Kristersson (M) efter diskussionerna i EU-toppmötet. Foto: SVT

EU-ledarna halvt överens om energipriser – kan införa pristak

Uppdaterad
Publicerad

Europa dignar under bördan av höga energipriser och flera EU-länder vill se ett pristak på gas. Långt in på småtimmarna har en uppgörelse om energin nåtts av EU:s stats- och regeringschefer.

– Ingenting avfärdades, men ingenting bestämdes heller, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Moderatledaren och statsministern Ulf Kristerssons första EU-toppmöte i Bryssel kretsar kring energifrågor och Ukraina.

”Inget färdigt förslag”

På bordet har en hel rad nya förslag legat, som EU-kommissionen levererade så sent som i tisdags, om hur de skenande energipriserna ska hanteras och pressas ned. Kort efter klockan två natten mot fredag meddelade till slut rådsordföranden Charles Michel att en uppgörelse har nåtts på energiområdet, som ska få ner priserna.

– Vi har nu en väldigt bra och solid karta för att fortsätta jobba med energipriserna, sade kommissionsordföranden Ursula von der Leyen på en presskonferens tillsammans med Michel direkt efter mötet.

Statsminister Ulf Kristersson (M) beskriver överenskommelsen som ett steg mot pristak, ”eller i alla fall mot en diskussion” om pristak.

Tyskland höll emot

Flera länder, däribland Italien, har tryckt på hårt för ett pristak, medan Tyskland har hållit emot. Motståndet från EU:s största ekonomi sticker i ögonen på vissa, då regeringen i Berlin infört massiva gassubventioner på i runda slängar motsvarande 2 biljoner kronor (2 000 miljarder) för sin egen befolkning, något som ses som en snedvridning av marknaden.

– Vår uppgift är att säkerställa att Europa är enigt, och att Tyskland är en del av det, sade Frankrikes president Macron som är kritisk mot Tysklands hållning.

Men tyske förbundskanslern Olaf Scholz slog tillbaka då han anlände till mötet, och konstaterade torrt att det var tydligt för alla att Tyskland är solidariskt med sina europeiska partner.

Utöver möjligheten att införa ett tillfälligt pristak handlar uppgörelsen bland annat om gemensamma inköp av naturgas, utvecklande av ett nytt prissättningsindex och att se till att länderna solidariskt levererar till varandra i krislägen.

Nya sanktioner mot Iran

Under fredagen kommer EU-toppmötet att handla om utrikesfrågor – bland annat om Ukraina, som ju är en fråga som är ständigt aktuell, säger SVT:s utsände politikreporter Niklas Svensson i SVT:s morgonstudion.

– Men sedan är det Iran och sanktioner. På utrikesministermötet i måndags så plockade man fram sanktioner kopplade till protesterna och våldet mot personerna som protesterar i Iran. Nu har man ytterligare, inom bara några dagar, plockat fram ett nytt paket som snarare har med Ukraina att göra. Man säger att man ser att Iran är mer direkt inblandade i kriget, utöver drönarna som man har sålt till Ryssland, säger han från Bryssel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.