Elizabeth Warren, senator från Massachusetts, får kritik för sitt försök att bevisa att hon tillhör USA:s urbefolkning. Foto: Reuters/Brian Snyder

Warren kritiseras – efter DNA-test om sitt ursprung

Uppdaterad
Publicerad

Den demokratiska senatorn Elizabeth Warren få nu kritik för det DNA-test hon gjort för att bevisa att hon har rötter i den amerikanska ursprungsbefolkningen. Företrädare för Cherokeefolket anser att hon utnyttjat dem i politiskt syfte.

Elizabeth Warren ville med ett DNA-prov slå tillbaka mot kritiken från president Trump som hävdat att hon bluffat om sin anknytning till de amerikanska urfolken. I stället har presidenten och andra politiska motståndare fått ny ammunition mot henne.

Släktskap

Massachusetts-demokraten Warren, som säger sig överväga att ställa upp i nästa presidentval, har återkommande hävdat att hon har släktskap med den nordamerikanska ursprungsbefolkningen. Hon har förnekat att hon haft fördelar i sin karriär på grund av anknytningen.

Detta har föranlett president Donald Trump att kalla Warren en ”låtsas-Pocahontas”. Vid ett valmöte i somras lovade Trump dessutom att donera en miljon dollar till välgörenhet om Warren skulle lyckas bevisa en koppling.

En DNA-analys som genomförts vid Stanford-universitetet i Kalifornien visar att Elizabeth Warren till största delen är av europeisk härkomst, men att där också finns spår till ursprungsbefolkningen. Men hennes del av urfolket var enligt provet mellan 1/64-del till 1/1 024-del.

Nya attacker

President Trump har gått till förnyade verbala attacker mot Elizabeth Warren och han har fått medhåll av ledaren för Cherokeefolket:

”Det är olämpligt och fel att använda ett DNA-test för att hävda kopplingar till Cherokeefolket eller andra. Det är vanärande för de som har legitima och bevisade släktband”, säger Chuck Hoskin Jr, Cherokeefolkets ledare.

Den förre presidenten Barack Obama beskylldes av Donald Trump för att vara född utanför USA och att han därmed inte hade rätt att kandidera som president. Obama offentliggjorde sin födelseattest 2011 för att motbevisa det felaktiga påståendet.

Slå tillbaka

Warren ville på samma sätt visa upp ett bevis för att slå tillbaka mot Trump. Men hennes DNA-test visade inte tillräckligt trovärdiga band till ursprungsbefolkningen och uppfattades som ett inlägg i en valkampanj.

Elizabeth Warren har slagit tillbaka med hårda motangrepp mot president Trumps personliga påhopp mot henne. Men reaktionerna på DNA-testet har fått många att tvivla på hennes förmåga att utmana Trump om presidentposten 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.