Den demokratiska senatorn Elizabeth Warren slår tillbaka mot Donald Trump. Foto: AP/Charles Krupa

Efter Trumps påhopp – senatorn slår tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Den demokratiska senatorn Elizabeth Warren är snabb att ge igen när hon blir påhoppad av president Trump.

– Han attackerar och förminskar kvinnor som skrämmer honom men det funkar inte, säger hon.

Elizabeth Warren är en av de demokratiska senatorer som inte drar sig för att utmana Donald Trump i tuffa orddueller i sociala medier. Hon anses vara en möjlig kandidat till presidentposten vid nästa val 2020 och har inte förnekat att hon är intresserad av att kandidera.

Pocahontas

Nu gäller ordstriderna hennes bakgrund. Hon har hävdat att hon härstammar från USA:s ursprungsbefolkning. Det fick Donald Trump att hånfullt kalla henne ”Pocahontas”, efter en modig kvinna som räddade en vit man från avrättning. (Se faktaruta).

Presidenten lovade att donera en miljon dollar till Warrens favoritvälgörenhet om ett DNA-test kunde visa att hon tillhört ursprungsbefolkningen.

Positivt test

Elizabeth Warren har nu låtit göra ett test av sitt DNA och enligt analysen var hennes förfäder många generationer tillbaka en del av Amerikas första befolkning.

Trump förnekar att han lovat donationen men har sedan sagt att han kan tänka sig det ”om han personligen får utföra testet på henne ”.

”Attackerar kvinnor”

Detta har fått Warren att snabbt slå tillbaka. Hon kallar hans uttalande för ”skrämmande fysiska hot”. På Twitter skriver hon att Trump alltid agerar mot kvinnor som skrämmer honom: ”Han svarar med att attackera oss och förminska oss. Det kan vara bra för hans ego men det funkar inte.” Hon kallar honom för ”en feg elitist” och skriver att hon gjorde testet för att inte ”sitta tyst mot Trumps rasism”. 

Redovisa skatter

”Jag har inget att dölja. Men vad döljer presidenten?” fortsätter hon och kräver att han ska redovisa sina skattedeklarationer, vilket han vägrat att göra.

Om demokraterna vinner mellanårsvalet i november i representanthuset kan det ge dem möjlighet att kräva att Trumps skatter offentliggörs.

Fakta: Vem var Pocahontas?

Pocahoʹntas, Matoaka, född ca 1595, död 1617, dotter till indianhövdingen Powhatan. Pocahontas ska ha räddat ledaren för Jamestownkolonin (i nuvarande Virginia) från att avrättas av Powhatan.

Hon gifte sig 1613 med den engelske kolonisten John Rolfe (1585–1622), vilket lär ha lett till en åtta år lång fredsperiod. Enligt en annan tolkning har det rört sig om en symbolisk avrättning, och fredsperioden berodde mera på att kolonin vuxit i styrka. Pocahontas avled 1617 vid ett besök i England.

Åren 1995 och 1998 kom Disneyfilmer om Pocahontas, och 2005 filmen The New World i regi av Terrence Malick.

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.