Donald Trump har tidigare hållit en lågmäld ton mot Christine Blasey Ford. Foto: Melina Mara/TT

Trump hånade Blasey Ford under kampanjmöte

Uppdaterad
Publicerad

Under ett kampanjmöte i Mississippi började USA:s president Donald Trump härma Christine Blasey Fords vittnesmål om sexövergreppen som hon menar Brett Kavanaugh utsatte henne för 1982. Trump sa också att Kavanaughs liv ligger i spillror.

Donald Trump har tidigare hållit en lågmäld ton mot kvinnan som anklagar domarkandidaten Brett Kavanaugh för sexuella övergrepp, men under ett kampanjmöte i Mississippi på tisdag kväll hånade USA:s president Christine Blasey Ford för hennes vittnesmål mot Kavanaugh.

Enligt amerikanska medier härmade Trump Blasey Ford och ifrågasatte att det enda hon kommer ihåg är att hon drack en öl.

– I vilket område hände detta? Jag vet inte. Var är huset? Jag vet inte. Övervåningen, nedre våningen, var var det? Jag vet inte, men jag hade druckit en öl. Det är det enda jag kommer ihåg, sa Trump i en monolog.

Trumps kommentarer möttes med applåder och skratt. Han konstaterade också att Kavanaguh och hans familjs ”liv ligger i spillror”.

Ska ha utsatts 1982

Christine Blasey Ford har vittnat om hur Kavanaugh i sällskap av en kamrat ska ha antastat henne sexuellt och försökt genomföra en våldtäkt i ett låst rum under en korridorsfest på gymnasiet i delstaten Maryland 1982. Vid tidpunkten för händelsen var Ford 15 år och Kavanaugh 17 år.

När hon vittnade kunde Blasey Ford ge en utförlig skildring av övergreppet, men medgav att hon hade glömt flera detaljer kring händelsen.

Trump har tidigare sagt att han tycker Blasey Fords vittnesmål var trovärdigt.

Flera andra kvinnor har kommit med anklagelser liknande Blasey Fords mot Brett Kavanaugh.

Kavanaugh nekar och sa i sitt eget vittnesmål att han inte drack några större mängder alkohol eller skröt om sexuella erövringar under gymnasietiden. Hans skolkamrater har sedan dess gått ut i medierna och sagt att Kavanaugh ofta var full under tiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Omstridde domarkandidaten Brett Kavanaugh

Mer i ämnet