Massiva protester mötte senatorerna när de skulle rösta om Brett Kavanaugh (t.h) på lördagskvällen svensk tid. Foto: Chip Somodevilla, TT/SVT

Därför är utnämningen av Kavanaugh så kontroversiell

Uppdaterad
Publicerad

Varför är valet av Brett Kavanaughs till USA:s högsta domstol så kontroversiellt i USA? SVT:s utrikeskorrespondent Carina Bergfeldt reder ut några av de viktigaste frågorna.

Varför är utnämningen av Brett Kavanaugh en så stor grej i USA? 

– USA:s högsta domstol är mäktig på ett sätt som få svenskar känner till. Deras beslut gäller i hela USA. För några år sedan bestämde domstolen till exempel att homosexuella har rätt att gifta sig. Ett beslut av nio personer i domstolen påverkar 350 miljoner människor. Därför är det så viktigt hur domstolen är fördelad, om det är en majoritet av konservativa eller liberaler. I och med Kavanaughs utnämning tror många att domstolen kommer att tippa rejält åt den konservativa sidan, och att detta kan påverka aborträtten och rättigheter för transpersoner, homosexuella och andra minoriteter.

Varför anser demokraterna att Kavanaugh är fel person för Högsta domstolen?

– Brett Kavanaugh har bland annat kalla preventivmedel för ”aborthjälpmedel”. Han har även sagt att en sittande president inte ska utredas för brott. Och just nu utreds den sittande presidenten Donald Trump av FBI för eventuell maskopi med Ryssland. Demokraterna menar också att han i sitt försvarstal visade stor ilska gentemot både Hillary Clinton och demokrater i allmänhet och har ansetts ha ett alldeles för högt temperament för en domare som ska vara neutral. Dessutom är han nu anklagad av tre olika kvinnor för övergrepp och sexualbrott.

Varför var det här valet så viktigt för republikanerna? 

– Nu handlar det om ett val i elfte timmen, det är bara en månad kvar till mellanårsvalen i USA. Många tror att republikanerna kommer förlora majoritet i representanthuset, senaten eller både och. Om inte Kavanaugh hade blivit domare nu, hade de inte hunnit få igenom en domare som är så konservativ. Eftersom domarna sitter på livstid och Brett Kavanaugh bara är 53 år gammal kommer han att lämna avtryck i den juridiska systemet i många år framöver. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.