Högsta domstolen-domaren Brett Kavanaugh svors in under en ceremoni i Vita huset under måndagen, där USA:s president Donald Trump medverkade Foto: TT / AP / Susan Walsh

Kavanaugh svors in i Vita huset – Trump bad om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

Den nye domaren i USA:s högsta domstol, Brett Kavanaugh, och hans familj utsattes för ”ett fruktansvärt lidande”. Det sade Donald Trump under en ceremoni i Vita huset under måndagen när Brett Kavanaugh, ännu en gång, svors in.
– Å nationens vägnar vill jag be om ursäkt, sade Trump.

Presidenten pratade under Vita huset-ceremonin om det han menar att USA:s nye HD-domare Brett Kavanaugh utsatts för de senaste veckorna; lögner och felaktiga anklagelser om sexuella övergrepp.

– Å vår nations vägnar vill jag be om ursäkt till Brett och hela familjen Kavanaugh för den fruktansvärda smärta och det lidande ni har tvingats utstå, sade Trump.

”Har verkligen torterats”

Rapporteringen om Brett Kavanaugh, och de kvinnor som anklagat honom för flera fall av sexövergrepp, har dominerat amerikanska nyhetsmedier den senaste tiden. Det mest uppmärksammade fallet handlar om 51-åriga Christine Blasey Ford, professorn från Kalifornien som säger att Kavanaugh försökte våldföra sig på henne under en fest i början av 1980-talet.

Den nu insvorne HD-domaren har återkommande nekat till alla anklagelser.

Det var länge oklart om Kavanaugh skulle kunna få det stöd i senaten som krävs för att kunna sväras in som ny HD-domare. Flera republikanska senatsledamöter var in i det sista osäkra på hur de skulle rösta.

Men i helgen blev det klart. 50 röstade för, 48 emot. Kavanaugh klarade sig, och ett par timmar efter omröstningen svors han in som domare under en mindre ceremoni där hans familj medverkade.

Brett Kavanaugh och hans familj har ”verkligen torterats” genom hela processen med anklagelser om sexuella övergrepp, sade Donald Trump i en kommentar tidigare under måndagen, skriver Washington Post. Presidenten sade att att han tycker att denna behandling varit ”en skam”.

När presidenten höll sitt anförande i Vita huset några timmar senare pratade han om att en person i USA ”alltid måste betraktas som oskyldig till dess att han eller hon bevisats vara skyldig”.

– De som träder fram för att tjäna vårt land förtjänar en rättvis och värdig utvärdering, inte en kampanj om politisk och personlig förstörelse baserad på lögner och bedrägerier, sade Donald Trump

Ceremonin ägde rum i just det rum i Vita Huset där Donald Trump för 13 veckor sedan annonserade sin domarkandidat.

Trump tror på val-medvind

Det är nu mindre än en månad kvar till mellanårsvalet i USA. Den redan skyhöga politiska temperaturen i USA höjs nu ytterligare när folket ska rösta om de 435 platserna i representanthuset och en dryg tredjedel av stolarna i senaten. Presidenten tror att anklagelserna mot Brett Kavanaugh kan vara till Republikanernas och de Trump-trognas fördel i detta val.

– Detta var fabricerat, och det är en skam och jag tror att det verkligen kommer att visa er någonting den 6 november, sade Trump före måndagens Vita huset-ceremoni.

 • President Donald Trumps kandidat till posten som näste HD-domare, 53-årige Brett Kavanaugh, beskrivs som en mycket konservativ ämbetsman. Han är traditionalist, det vill säga för en bokstavstrogen tolkning av USA:s grundlag från 1789.
   
 • Lördag den 6 oktober godkände USA:s senat Brett Kavanaugh. Bara några timmar efter omröstningen svors han in. Den konservative juristen tog därmed plats som domare i USA:s högsta juridiska instans, en av president Trumps största politiska framgångar hittills.
   
 • Kavanaugh har bland annat arbetat i Vita huset under republikanen George W Bush samt för den särskilde åklagaren Ken Starr som utredde den demokratiske presidenten Bill Clinton för fastighetshärvan Whitewater och dennes affär med praktikanten Monica Lewinsky. Hans senaste post är som domare vid en appellationsdomstol i District of Columbia.
   
 • Kavanaugh är tänkt att ersätta Anthony Kennedy, som länge har varit den mittendomare som avgjort när domstolen stått och vägt i känsliga frågor. Kennedy ansågs i grunden vara konservativ, men röstade ofta liberalt i frågor som rörde medborgerliga fri- och rättigheter.
   
 • När man talar om HD:s medlemmar som konservativa eller liberala menar man främst i synen på grundlagstolkning. De konservativa tycker att lagtexten ska tolkas strikt, de liberala anser att aktuella förhållanden får spela in, vilket har stor betydelse när frågor om exempelvis hbtq-rättigheter eller religionsfrihet ska avgöras.

Källa: Supremecourt.gov

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.