Domare Brett Kavanaugh svärs in i USA:s högsta domstol av senaten. Foto: TT

Brett Kavanaugh blir domare i USA:s högsta domstol

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska senaten har godkänt Donald Trumps kandidat Brett Kavanaugh som därmed kan ta plats som domare i landets högsta domstol. Bara ett par timmar efter omröstningen blev Brett Kavanaugh formellt insvuren som domare.
Omröstningen kantades av protester då över 1 000 demonstranter visade sitt missnöje i Washington DC.

Med 50 röster mot 48 sade den amerikanska senaten ja till utnämningen av Kavanaugh. Den konservative juristen tog  därmed plats som domare i USA:s högsta juridiska instans, en av president Trumps största politiska framgångar hittills.

Inför och under voteringen avbröts vicepresidenten Mike Pence flera gånger av högljudda protester. Säkerhetsvakter fick återställa ordningen i lokalen. Omröstningen följer på flera veckors infekterad diskussion om den kontroversielle ämbetsmannen, som anklagas för att ha begått sexuella övergrepp i sin ungdom.

Innan omröstningen samlades omkring 1 000 demonstranter – mestadels kvinnor – utanför Capitolium där senaten har sitt säte. De skanderade ”Skäms!” och ”November är snart här!”, en påminnelse om de kommande mellanårsvalen där en stor del av senatorerna söker nytt mandat. Ett antal personer som försökte ta sig förbi poliserna och säkerhetsvakterna stoppades och omhändertogs.

Framgång för Trump

USA:s president Donald Trump skriver på Twitter att han ”applåderar och gratulerar USA:s senat för att ha bekräftat vår STRÅLANDE NOMINERADE, domare Brett Kavanaugh till USA:s högsta domstol. Jag kommer att underteckna hans tillsättning senare i dag och han kommer att officiellt sväras in. Mycket spännande!”

Det var länge oklart hur stort stödet för Kavanaugh var i senaten. Först i fredags meddelade de republikanska senatsledamöterna Jeff Flake och Susan Collins, samt demokraten Joe Manchin, att de – trots vissa dubier – kommer att rösta ja till Kavanaugh.

Insvuren direkt

USA:s federala polis FBI har den senaste veckan genomfört en snabbutredning av anklagelserna mot Kavanaugh, som bland annat gör gällande att han ska ha försökt våldföra sig på Christine Blasey Ford, i dag psykologiprofessor i Kalifornien, på en fest i början av 1980-talet. Utredningen har inte offentliggjorts, men Republikanerna i senaten anser att ingenting i den bevisar Kavanaughs skuld.

Bara ett par timmar efter omröstningen blev Brett Kavanaugh insvuren som domare under en mindre ceremoni där hans familj medverkade. Det innebär att han nu kan påbörja arbetet direkt.

  • President Donald Trumps kandidat till posten som näste HD-domare, 53-årige Brett Kavanaugh, beskrivs som en mycket konservativ ämbetsman. Han är traditionalist, det vill säga för en bokstavstrogen tolkning av USA:s grundlag från 1789.
     
  • Kavanaugh har bland annat arbetat i Vita huset under republikanen George W Bush samt för den särskilde åklagaren Ken Starr som utredde den demokratiske presidenten Bill Clinton för fastighetshärvan Whitewater och dennes affär med praktikanten Monica Lewinsky. Hans senaste post är som domare vid en appellationsdomstol i District of Columbia.
     
  • Kavanaugh är tänkt att ersätta Anthony Kennedy, som länge har varit den mittendomare som avgjort när domstolen stått och vägt i känsliga frågor. Kennedy ansågs i grunden vara konservativ, men röstade ofta liberalt i frågor som rörde medborgerliga fri- och rättigheter.
     
  • När man talar om HD:s medlemmar som konservativa eller liberala menar man främst i synen på grundlagstolkning. De konservativa tycker att lagtexten ska tolkas strikt, de liberala anser att aktuella förhållanden får spela in, vilket har stor betydelse när frågor om exempelvis hbtq-rättigheter eller religionsfrihet ska avgöras.

Källa: Supremecourt.gov

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.