Domarkandidaten Brett Kavanaugh, och senatorn Jeff Flake (R) under förhandlingarna i justitieutskottet i USA under fredagen. Foto: TT

Kavanaugh ett steg närmre att bli HD-domare

Uppdaterad
Publicerad

Brett Kavanaugh har röstats igenom till nästa instans för att bli domare i USA:s högsta domstol. Nu väntar ännu en omröstning, denna gång i senaten, som kommer avgöra om Kavanaugh blir domare eller inte. På fredagskvällen meddelade Vita huset att president Donald Trump tillsätter en FBI-utredning efter att Kavanaugh anklagats för sexuella övergrepp.

Kavanaugh anklagas för sexuella övergrepp av flera kvinnor, något som väckt frågan om han bör bli domare i HD eller inte. På fredagkvällen, svensk tid, samlades den amerikanska senatens justitieutskott för en votering.

Vid 20-tiden bekräftade justitieutskottet att man släpper fram Kavanaugh, detta innebär att senaten nu ska rösta om huruvida han ska bli domare eller inte.

Omstridde domarkandidaten Brett Kavanaugh

– Man har vacklat in i det sista, säger SVT Nyheters USA-korrespondent Carina Bergfeldt.

Skickas vidare till senaten

Tio republikanska senatorer har sedan tidigare sagt att man ville rösta igenom Kavanaugh, medan tio demokrater ställt sig mot en genomröstning. Mellan dem har republikanske Jeff Flake stått – som precis innan han röstade genom HD-kandidaten vädjade att den slutliga omröstningen i senaten ska skjutas upp en vecka.

Detta för att han vill att FBI ska utreda de anklagelser som riktas mot Kavanaugh om sexuella övergrepp.

Strax efter 22-tiden annonserade justitieutskottet att man kommer be Trump-administrationen om en FBI-utredning ska göras av Brett Kavanaugh, det skriver nyhetsbyrån Reuters. Utskottet skriver i ett uttalande att utredningen måste vara klar inom en vecka. Därmed kommer senatens omröstning antagligen skjutas på.

På fredagskvällen meddelade Vita huset att president Donald Trump tillsätter en FBI-utredning.

Omstridd kandidat

Beslutet om huruvida Kavanaugh bör bli HD-domare eller inte är omstritt. Kavanaugh är konservativ, och om han väljs in står Högsta domstolen med en stark konservativ majoritet. Många är oroliga över att detta kan leda till att bland annat aborträtten i landet är i fara.

Under de senaste veckorna har han dessutom blivit anklagad av flera kvinnor för att ha utsatt dem för sexuella övergrepp.

Psykologiprofessor Christine Blasey Ford är en av dem. Hon lämnade på torsdagen sitt vittnesmål i senaten mot den nominerade domaren. Blasey Ford anklagar Kavanaugh för att ha antastat henne sexuellt i ett låst rum på en gymnasiefest 1982.

Kavanaugh nekar till alla anklagelserna och kallade det hela för ett groteskt karaktärsmord under sin utfrågning i senaten senare på torsdagen.

Trump står bakom kandidaten

Donald Trump är den som nominerat Kavanaugh, och berättade inför fredagens omröstning att han fortsatt står bakom sin HD-domarkandidat, även efter torsdagens utfrågning.

– Domare Kavanaugh visade Amerika precis varför jag nominerade honom, sade Trump.

Efter omröstningen meddelade han att han ”inte ens nästan” överväger att byta ut sin nominering.

Högsta domstolen i USA

Högsta domstolen har sitt säte i USA:s huvudstad Washington DC. Den inrättades 1789 och är den dömande makt som ska balansera den verkställande (presidentämbetet) och den lagstiftande (kongressen) makten.

I praktiken avgör domstolen huruvida lagar och domar är i enlighet med USA:s grundlag, som skrevs 1787 och ratificerades 1788, samt dess 27 tillägg. Bland tilläggen finns den så kallade Bill of Rights (de tio första tilläggen) som ratificerades 1791.

Domstolen ska ha nio medlemmar som utses av presidenten på livstid. De kan dock pensionera sig på egen begäran samt i teorin avsättas genom riksrätt. Domarna måste godkännas av en majoritet av senatens medlemmar.

När man talar om HD:s medlemmar som konservativa eller liberala menar man främst i synen på grundlagstolkning. De konservativa tycker att lagtexten ska tolkas strikt, de liberala anser att aktuella förhållanden får spela in. En president har genom sina nomineringar därmed chans att påverka om domstolen får liberal eller konservativ tyngd.

Källa: TT/Supremecourt.gov

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omstridde domarkandidaten Brett Kavanaugh

Mer i ämnet