Christine Blasey Ford under utfrågningen. Foto: TT/Melina Mara

Ford frågades ut om sexanklagelser mot Kavanaugh

Uppdaterad
Publicerad

Psykologiprofessor Christine Blasey Ford lämnade på torsdagen sitt vittnesmål i senaten mot den nominerade domaren till USA:s högsta domstol Brett Kavanaugh. Blasey Ford anklagar Kavanaugh för att ha antastat henne sexuellt i ett låst rum på en gymnasiefest 1982.

”Jag är skräckslagen” var det första som 51-åriga Blasey Ford sade när utfrågningen angående HD-domarkandidaten Kavanaugh sexanklagelse inleddes i justitieutskottet.

– Jag är här för att jag anser att det är min medborgerliga plikt att berätta vad som hände med mig medan Brett Kavanaugh och jag var i gymnasiet.

Ford hävdar att Kavanaugh i sällskap av en kamrat ska ha antastat henne sexuellt och försökt genomföra en våldtäkt i ett låst rum under en korridorsfest på gymnasiet i delstaten Maryland 1982. Vid tidpunkten för händelsen var Ford 15 år och Kavanaugh 17 år.

På frågan om hon möjligen av misstag har tagit fel på förövarens identitet, svarade hon:

– Absolut inte.

”De fyra första åren var värst”

Ford säger att hon var nykter på tillställningen och inte påverkad av mediciner. Däremot var Kavanaugh och hans kamrat enligt henne mycket berusade.

Enligt Ford har övergreppet drastiskt påverkat hennes liv.

– De fyra första åren var värst. Jag hade vänskapsproblem med pojkar och studieproblem, säger hon och vittnar om panikångest och klaustrofobi.

Kavanaugh nekar

Kavanaugh nekar till alla anklagelserna och kallade det hela för ett groteskt karaktärsmord under sin utfrågning i senaten senare på torsdagen.

– Jag har inte gjort det här mot henne, eller någon annan, säger han i sitt vittnesmål i senaten.

Vidare menar att Kavanaugh att sexanklagelserna som riktats mot honom har förstört hela hans familj.

Justitieutskottet har planerat att hålla en omröstning senare samma kväll om Kavanaugh ska släppas vidare till den slutgiltiga omröstning i senaten för att väljas till HD-domare.

Kan bli ett bakslag för Trump

Kontroversen kring Brett Kavanaughs påstådda sexövergepp kan avgöra Donald Trumps möjligheter att välja en konservativ domare till Högsta domstolen, i och med det stundande mellanårsvalet i höst.

För att bli HD-domare måste Kavanaugh röstas igenom av senatens hundra ledamöter, där Republikanerna i dagsläget är i knapp majoritet över Demokraterna, förklarar SVT:s USA korrespondent Carina Bergfeldt.

– Det har uppgetts att fyra republikanska senatorer är osäkra på hur de tänker rösta. Det räcker med att en röst tippar över till Demokraterna för att han inte blir vald, säger hon till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.