Emil och Anna beskriver kaotiska scener på flygplatsen i Manila: ”Det har varit så himla mycket folk, långa köer överallt och ingen som kan svara på några frågor. Ingen vet någonting”. Foto: Privat

Emil och Anna fast på flygplatsen i Manila – på grund av vulkanutbrottet

Uppdaterad
Publicerad

Vulkanen Taal kan få ett stort utbrott när som helst. Emil Svensson och Anna Dragsten från Stockholm är bara två av de många människor som försöker ta sig hem men som har fastnat i kaoset.
– Ovissheten är värst, säger Emil Svensson på telefon från flygplatsen i Manila, Filippinerna.

Filippinerna går i väntans tider – enligt seismologer kan det förväntade utbrottet från vulkanen Taal utanför Manila bland annat leda till en tsunami. Men redan nu har askan stängt ner stora delar av Manila. Inte minst flygplatsen.

– Vi skulle flyga hem i går och hade checkat in och allting. Då såg vi på nyheterna att det var ett vulkanutbrott sex mil från Manila så de stängde ner hela flygplatsen, berättar Emil Svensson, som tillsammans med sin sambo Anna Dragsten försöker ta sig hem till Sverige.

Flygbolaget, KLM, betalade Emils och Annas hotellnatt. De fick också ett nummer att ringa för att boka in nya biljetter.

– Vi höll på att krångla med det hela dagen men nu har de öppnat upp flygplatsen så vi är där. Vi har fått en biljett så förhoppningsvis får vi åka hem i kväll.

”Har varit lite frustrerande”

Samtidigt vågar de inte ha allt för höga förhoppningar.

– I går ställdes flyget in en halvtimme innan det skulle gå så man vet inte. Vi vågar knappt hoppas på att vi kommer iväg.

Hur har det funkat med informationen från flygbolaget?

– Sådär. Vi fick ett mejl om att flyget var inställt och att vi skulle kontakta personalen så det gjorde vi. Det enda de kunde säga var att de inte visste någonting.

”Vi försökte ringa KLM hela dagen men var kö och de har lagt på luren och krånglat så till slut gick vi till deras kontor på flygplatsen och satt där några timmar. Till slut lyckades vi bråka oss till nya biljetter”, berättar Emil Svensson. Bilden visar kaoset på Manilas flygplats. Foto: Privat.

Det låter frustrerande?

– Det har varit lite frustrerande ja. Det är ovissheten som är värst, nyheterna är ju inte på engelska så vi vet egentligen ingenting. Men vi hoppas på att vi kan flyga hem innan vulkanutbrottet bryter ut helt.

”Något man aldrig kommer vara med om igen”

Hur märker ni av vulkanutbrottet?

– Vi märker inte så mycket här, det enda är att det luktar lite svavel och att bilarna är lite sotiga av askan. Vi har fått information om att vi ska hålla oss inomhus och det har vi gjort. De har också sagt åt oss att vi ska försöka få tag på ansiktsmasker men vi har inte hittat någonstans där vi kan köpa det.

– Att vara så här nära ett vulkanutbrott känns ju som att man aldrig kommer vara med om i livet igen. Men det blir en bra historia till slut.

Taal har haft utbrott fler än 30 gånger de senaste 500 åren, senast 1977. 1911 dödades 1 500 människor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer