Emmanuel Macron höll för favorittrycket i valet: ”Ska samla alla fransmän”

Uppdaterad
Publicerad
Den oberoende liberale kandidaten, Emmanuel Macron, höll för favoritskapet i det franska presidentvalets första omgång. I sitt tal på valvakan nämnde den blott 39-årige ex-ministern alla sina huvudmotståndare vid namn – förutom hon som också gick vidare, Marine Le Pen.

”Macron, président”, skanderade anhängarna när en relativt lugn ledare för den EU-positiva och liberala rörelsen En Marche klev upp på scenen vid valvakan strax utanför centrala Paris.

– I dag har det franska folket uttryckt sig. När vårt land går igenom en tid utan motstycke, med terror och ekonomiska utmaningar och social kris, har man reagerat på ett vackert manér genom att gå och rösta, sade Emmanuel Macron.

LÄS MER: Socialistpartiets kandidat föll blytungt

Med hustrun vid sin sida mottog han anhängarnas jubel sedan det stått klart att han gått vidare till den andra omgången. Emmanuel Macron talade länge om att tacka de anhängare som han menar burit kampanjen.

– Från i kväll måste jag gå längre, och samla alla fransmän. Jag kommer aldrig att vara långt ifrån er, och kommer alltid att behöva er, sade han.

Tackade Hamon och Fillon

Macron tackade även de kandidater han kämpat mot i valet, alla förutom Marine Le Pen.

– Jag tackar Hamon och Fillon för att ha uppmanat att rösta på mig i den andra omgången, sade han inför sin publik i Paris.

LÄS MER: Stora partiernas kandidater utslagna i första rundan

Den förre ministern i Hollandes regering har kommit med löfter om att styra upp landets ekonomi och arbetsmarknad, i kombination med en EU-vänlig och liberal framtoning.

Emmanuel Macron har sett starkare ut än någon av de övriga kandidaterna i opinionsmätningarna inför, och han höll alltså för favorittrycket i första valomgången.

Mycket talar för slutseger för Macron

Flera opinionsmätningar har inför valet talat om att Macron kommer att vinna om han ställs mot Le Pen i en andra valomgång.

LÄS MER: Våldsamma protester i Paris mot Le Pen och Macron

Enligt en undersökning från Ipsos/Sopra Steria som franska public service-kanalen presenterade under kvällen kommer Macron vinna andra omgången. Om andra omgången skulle ske nu hade Macron fått 62 procent av rösterna, och Marine Le Pen 38 procent.

Kvällen den 7 maj kommer svaret, då avgörs vem som når presidentämbetet.

– Därför vill jag från och med nu börja samla en regeringsmajoritet, skapad genom nya ansikten och nya förmågor. Alla kan få plats där, sade Emmanuel Macron i sitt tal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet