Johanna Cervenka, ekonomireporter på SVT. Foto: SVT

En Brexit-deja vu dag

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Dagens valskräll skakar om finansiella marknader som räknat med en Hillary Clinton-seger.

Johanna Cervenka

Ekonomikommentator

Just nu räknar placerare av pensionspengar och aktiefonder världen om på vad en Donald Trump-seger innebär för just dem.

I Asien var många investerare rädda för vad som händer med Kinas och andra länders handelsavtal och tryckte på säljknappen av aktier och råvaror och köpte det som kändes tryggt. I lägen där investerarnas reptilhjärna är inkopplad handlar det att  köpa japanska Yen och guld och statspapper.

USA-val 2016

För precis som vid Brexit på midsommardagen hade de allra flesta bedömare räknat med ett helt annat resultat.

Kronan blir sannolikt svagare

Efter Donald Trumps segertal med löften om fördubblad tillväxt och infrastrukturinvesteringar lugnade börserna i Europa ner sig.

Sannolikt blir det veckor och månader av aktiebörser som reagerar känslomässigt upp och ner beroende på olika slags besked om Trumps planer för sin tid som president.

När investerare söker sig till så kallade säkra hamnar så är det inte heller den lilla svenska kronan som menas – så den blir sannolikt mindre värd.

Mycket återstår att se

Däremot är det på längre sikt omöjligt att sia om de ekonomiska konsekvenserna.  Det återstår att se vad Donald Trump fyller sin bombastiska retorik med för slags realpolitik.

Under valkampanjen präglades Donald Trumps ekonomiska förslag av en ekvation med stora skattesänkningar och stora federala satsningar utan trovärdiga detaljer kring hur det ska finansieras. Den retoriken upprepades i segertalet.

Lägg till att ett ekonomiskt manifest som upplevs som oförutsägbart och motsägelsefullt och inte särskilt konkret. För hur ska egentligen Trumps budskap om högre tullar och handelskrig blir verklighet? Och de rent främlingsfientliga förslagen – som att alla papperslösa arbetare i USA ska kastas ut och jobben ges till amerikaner eller att muslimer ska hindras från att åka in i USA – vad blir konsekvenserna för den amerikanska ekonomin om de blir verklighet?

Exakt vad den ekonomiska politiken landar i är fortfarande ett vitt ark, vilka ministrar som Donald Trump väljer, och hur mycket av hans politik som egentligen går att sjösätta återstår att se.

Genom stora löften om att ”make America great again” har USA:s kommande president presenterat väldigt svepande populistiska svar på svåra ekonomiska frågor. De lösningar som hittills presenterats löser sannolikt inte de sociala orättvisor och det utanförskap som finns i USA i dag.  

Fakta

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

USA-val 2016

Mer i ämnet