Se vulkanutbrottet på turistön. Foto: EBU

En död efter vulkanutbrott i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Ett vulkanutbott har inträffat på den italienska ön Stromboli, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. En person har omkommit i samband med utbrottet.

Aska vilar över den populära turistdestinationen Stromboli efter den kraftiga explosionen, som skedde under onsdagen. Vittnen berättar för Reuters att de hörde en hög smäll innan ett stort, växande moln syntes på himlen.

En person, som förmodas vara turist, har avlidit efter att ha fått en sten på sig, enligt Reuters som pratat med lokala tjänstemän. En annan person skadades i samband med utbrottet.

UD: Inga uppgifter om svensk medborgare

Diana Qudhaib, pressanskommunikatör på Utrikesdepartementet, uppger för SVT Nyheter under onsdagskvällen att de inte har fått någon uppgift om att det är en svensk som ska ha omkommit i Italien.

Experten: Ett våldsamt utbrott

Stefano Branca, expert vid National Institute of Geophysics and Vulcanology (INGV), säger till Reuters att det är ett våldsamt utbrott som skett på ön, då magma exploderade upp ur en grund underjordisk reservoar.

– Sådana kraftfulla utbrott är sällsynta, säger han till nyhetsbyrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.