Fransk räddningspersonal och polis vid brottsplatsen i Nice. Foto: VALERY HACHE/TT

Efter knivdådet i Nice – Frankrike höjer terrorhotsnivån

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer dödades i en knivattack i sydfranska Nice, på torsdagen. President Emmanuel Macron kallar händelsen för ett terrordåd och landet har höjt terrorhotsnivån till högsta möjliga.

Attacken skedde runt klockan 09 imorse då en man dödade tre personer i en kyrka i Nice, två kvinnor samt kyrkans klockare. 

En av kvinnorna miste livet i kyrkan medan den andra ska ha lyckats ta sig till ett café där hon avled, enligt Le Figaro. Enligt uppgifter till Reuters ska en av kvinnorna har fått halsen avskuren.

Terrordåd i kyrka i Nice

Gärningsmannen tros ha agerat ensam och inga andra misstänkta eftersök. Han är gripen och ska vara allvarligt skadad.

Terrorattack

Frankrikes president Emmanuel Macron, på plats i Nice, sade att Frankrike blivit utsatt för en islamistisk terrorattack och att landet attackeratsför sina värderingar, sin smak för frihet och för möjligheten till religionsfrihet, skriver Reuters.

– Jag säger det med tydlighet i dag igen, vi kommer inte att ge vika, sade Macron.

President Macron uppgav även att det militära skyddet förstärks kraftigt och att 7 000 soldater beordats ut för att skydda viktiga platser i Frankrike, såsom skolor och kyrkor.

Frankrike har efter händelsen också höjt terrorhotsnivån i landet till högsta möjliga.

Knivattack i Saudiarabien

I Saudiarabien arresterades en man idag i staden Jidda efter att ha attackerat och skadat en vakt vid det franska konsulatet, rapporterar Saudiarabisk media.

I Montfavet, nära Avignon i södra Frankrike, sköt polisen ihjäl en man som hotade förbipasserande med pistol. Enligt tidningen Le Figaro tror dock polisen inte att det rör sig om något terroristdåd då mannen led av psykiska störningar.

Dagens händelser inträffade nästan två veckor efter att läraren Samuel Paty blivit halshuggen i en förort till Paris av en 18-årig islamist. Efter mordet gjorde Emmanuel Macron en rad uttalanden om islamism, vilket i sin tur utlöst en politisk kris mellan Frankrike och Turkiet och lett till bojkott av franska varor på flera håll i arabvärlden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd i kyrka i Nice

Mer i ämnet