Hur är det med vulkanen?
-Det är en enorm skillnad jämfört med tidigare. Tydligast är att rökpelaren, som tidigare reste sig nästan en mil upp i atmosfären, nu är flera kilometer lägre. Askmolnet, som tidigare var så tjockt att solens strålar inte ens förmådde tränga igenom, syns i dag bara på himlen som ett svagt, ljusbrunt stråk.
Innebär det att utbrottet är på väg att gå över?
-Nej, den slutsatsen kan man inte dra enligt geologerna. Skalven i jordskorpan är fortfarande kraftiga. Det här förbryllar geologerna. Slutsatsen man drar är att det fortfarande pågår processer inne i vulkanen som man inte förstår – och det oroas man över.
-Mycket av det som bestämmer ett utbrott sker så djupt nere i jordskorpan att man inte kan mäta det. Det är väldigt svårt att förutspå hur en vulkan kommer att bete sig.
Det har ju varnats för att den större vulkan som finns strax intill kanske kan triggas igång av det här?
-Den större vulkanen Katla övervakas mycket noggrant dygnet runt och den visar inga som helst tecken på att vakna. Sambandet som finns mellan vulkanerna är bara en teori. De tre gånger tidigare i historien som Eyjafjallajökulls utbrott har följts av ett utbrott från Katla har det tagit mellan sex och tolv månader innan Katla har brutit ut.
Rapport