Ulrik Franke Foto: SVT

”En försmak av nya tidens krigföring”

Uppdaterad
Publicerad

Nya anklagelser kommer nu om att Kina utfört attacker för att komma åt information om amerikanska vapensystem. – Vad vi ser är någon form av försmak av nya tidens krigföring, säger Ulrik Franke, forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut i Aktuellt.

Samtidigt, säger Franke, ska man vara noga med att skilja krigföring med den vanliga brottsligheten som utgör majoriteten av IT-säkerhetshoten.

– Det mesta är ekonomiskt drivet. Det handlar om att stjäla pengar från korttransaktioner och komma över lösenord för att tjäna pengar helt enkelt.

En australisk politiker bekräftade i dag att planerna för Australiens nya spionorganisation utsatts för dataintrång.

Och i går avslöjades att Kina troligen kommit åt viktiga försvarshemligheter i USA.

Det här är attacker för att komma åt information – men om det verkligen blev krig – vad skulle man då kunna göra då för med den här tekniken?

– Man skulle kunna nyttja den information man eventuellt har lagt beslag på tidigare och ställa till med ganska mycket oreda i samhället.  Väldigt mycket av våra basala funktioner är starkt beroende av IT, det vill säga elförsörjning, vattenförsörjning och avlopp och så vidare.  En motståndare skulle kunna ge sig på det.

När det gäller vapensystem – vad kan man då göra med digital krigföring?

–  Det är höljt i dunkel till viss del.  Konventionella vapensystem är ju lättare att hålla reda på. Man kan räkna stridsvagnar, fartyg och flygplan.  Vi vet att många länder har kapacitet att genomföra offensiv.

Vilka länder har förmågan?

– Alla länder som vi kallar för kvalificerade försvarsmakter har förmågan. Men det är som sagt inte lika tydligt att räkna upp förmågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.