• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Foto: TT

En halv miljon människor demonsterar i Washington

Uppdaterad
Publicerad

Från att ha väntat sig 200.000 personer så uppgav arrangörerna senare på lördagen att fler än dubbelt så många – en halv miljon – väntades marschera.

Mary Howland har ett plakat med texten ”organisera, rösta, stå starka”. Hon säger att hon är här för alla USA:s kvinnor, även dem som röstat på Donald Trump, eftersom hon tycker att han är en skam för alla kvinnor.

– Men det handlar om mer än kvinnor. Donald Trumps tal igår kändes mer som ”gör Amerika vitt igen” än ”gör Amerika fantastiskt igen”. Vi vill inte tillbaka till 50-talet igen.

USA-val 2016

 Det finns bara en sak Trump kan göra för att få hennes uppskattning som president, det är att avgå.

– Eller så skulle han behöva välja en helt ny kabinett och göra sig av med hela sin konflikt-inriktade politik. Det skulle krävas mycket.

Foto: TT

Rosa mössa med kattöron

Många av kvinnorna här bär en rosa mössa med små kattöron. som förknippats nära med dagens march genom Washington DC. Initiativet föddes efter att inspelningen där Donald Trump säger ”grab her by the pussy” offentliggjordes. Inför demonstrationen har frivilliga över hela världen stickat de rosa mössorna i solidaritet med kvinnorna som marscherar. Och det är sannerligen ett rosa hav som spritt ut sig på Independence Avenue där människor samlas.

 En av dem som bär mössan är Sharon Gallagher.

Foto: SVT

”Bär mössan för mina rättigheter till abort”

– Jag bär den här för mina egna rättigheter, för rätten till abort. Jag är här för alla invandrare – det vill säga nästan alla amerikaner. Jag är invandrare, min dotter är, min dotters dotter.

– Men framförallt tycker jag Trumps sätt att tala om kvinnor och färgade personer står för allt det som är dåligt med Amerika. Och det vill jag demonstrera mot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet