”Ett steg framåt från dödläget”

Uppdaterad
Publicerad

I Ramallah firade i natt tusentals palestinier beskedet från FN:s generalförsamling, rapporterar SVT:s Samir Abu Eid från Västbanken. Förhoppningen är att dödläget i fredsprocessen ska släppa.

– Det var många familjer som hade med sig den palestinska flaggan. Det var uppträdanden med sång och dans, en stor glädje, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid på telefon från Västbanken.

– Många menar att det är en historisk dag. Men det finns också de som menar att det inte spelar så stor roll för att det kommer dröja väldigt länge innan det blir bättre för palestinierna på Västbanken och i Gaza. Muren eller ockupationen kommer inte att försvinna inom någon överskådlig framtid, menar de. Men det är ett steg framåt från dödläget i fredsprocessen.

”Ett slags erkännande”

Efter beslutet i FN:s generalförsamling höjs Palestinas status och de kan nu kan kalla sig en icke-medlemsstat.

– Det har varit viktigt för palestinerna, PLO och Fatah att få ett slags erkännande. Även om man är en ”ickestat” så är man någon slags stat, säger Samir Abu Eid.

Förhoppningen är att Israel nu ska tvingas till förhandlingsbordet. Men både USA och Israel menar att en tvåstatslösning blir ännu mer avlägsen i och med Palestinas status som observatörsstat i FN. USA:s utrikesminister Hillary Clinton kallade beslutet i generalförsamlingen för ”olyckligt och kontraproduktivt” och menade att det reser nya hinder på vägen mot fred.

Enar palestinier

Även i den av Hamas kontrollerade Gazaremsan pågick firandet i natt. Att Hamasrörelsen till slut gav sitt stöd för Abbas strävan i FN har lett till spekulationer om att Hamas skulle vara redo för nya försoningssamtal med Abbas Fatahrörelse.

– Hamas har blivit starkare efter det senaste Gazakriget, som de menar att de vann. Genom framgången i FN har nu Abbas också stärkt sin ställning. Det är ett bra utgångsläge för båda parter att hitta varandra igen. Då kan det blir lättare för palestinierna att förhandla med en röst gentemot Israel, säger Samir Abu Eid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Palestinsk ansökan om FN-medlemskap

Mer i ämnet