Foto: SVT

Jessica Magnusson driver biståndsprojekt i Palu: ”En katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en lång väg tillbaka för Palu, säger Jessica Magnusson som driver biståndsprojekt i området. Hon tror att invånarna i staden själva inte var beredda på en tsunami trots att jordskalv är vanliga.

Den indonesiska staden Palu med 350 000 invånare har blivit hårt drabbad av tsunamin som på fredagen svepte in över kusten. Närmare 400 människor beräknas ha dött och lika många är skadade, enligt myndigheterna.

Jessica Magnusson från Borås, som driver biståndsprojekt i området, beskriver en stad där många fattiga människor bor vid stranden och är sårbara för den här typen av naturkatastrofer.

– Det är en bukt som går in med många hus vid stranden där fattiga människor bor, säger hon och fortsätter:

– Det är ingen känd stad för svenskar, det är inte så många turister där.

”Trodde inte detta själva”

Hon har ännu inte lyckats få kontakt med vänner i området trots att hon tillbringade en stor del av gårdagen i telefon.

– Det verkar som att telefonkommunikationerna har legat nere. Det har varit strömavbrott och det är många som är väldigt oroliga för sina anhöriga.

Jordskalv är vanliga i området, men Jessica Magnusson tror inte att invånarna har varit förberedda på en tsunami.

– Man har alltid haft den här rädslan av att en tsunami ska drabba Palu i och med att det ligger som det gör. Men man har varit invaggad i en falsk trygghet att om en tsunami kommer så kommer den på andra sidan, och det här tror jag att de själva inte trodde skulle kunna hända heller.

Sjukhus, köpcenter, hotell och flygplatsen har rasat eller blivit skadade. Jessica Magnusson tror att det blir en lång resa tillbaka för staden.

– Jag tror att det här är en oerhörd stor påverkan på Palu, att det är en katastrof, helt enkelt, som har hänt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.