Sjukvårdspersonal hjälper drabbade av Tsunamin mot Palu i Indonesien Foto: Muhammed Rifki / AFP

Tsunami slog mot indonesisk stad efter skalv

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 400 människor har dött efter att ett kraftigt jordskalv med en efterföljande tsunami som slagit mot staden Palu och en närliggande ort på den indonesiska ön Sulawesi. Dödsantalet väntas stiga ytterligare rapporterar TT. Hundratals är skadade och flera personer som deltog i en festival på stranden i Palu saknas.

En uppemot tre meter hög tsunami har drivit in i staden Palu på den indonesiska ön Sulawesi, efter ett kraftigt jordskalv utanför kusten. Minst 384 människor har dödats i jordskalvet och den efterföljande tsunami, uppger myndigheter på lördagsmorgonen men dödsantalet väntas stiga ytterligare. Samtidigt har omkring 350 människor skadats rapporterar TT.

– Situationen är kaotisk, folk springer på gatorna och byggnader har kollapsat. Det är ett fartyg som har spolats i land, säger Dwikorita Karnawati vid Indonesiens meteorologiska och geologiska myndighet BMKG.

”Ett par dussin till hundratal” personer som deltog i en festival på stranden i Palu saknas, enligt den indonesiska katastrofmyndigheten, rapporterar AP.

Skalvet hade magnituden 7,5 och hade epicentrum ungefär åtta mil från Palu, som har runt 350 000 invånare. En tsunamivarning hade utfärdats, men den drogs tillbaka efter 34 minuter.

– Det var förödande. Bostadshus är förstörda, kommunikationvägar ligger nere. Människor behöver skydd, mat, vatten. Folk är skadade. Vi förväntar oss att dödssiffran kommer att stiga, säger Jan Gelfand som jobbar på Röda korset och befinner sig i Jakarta till SVT Nyheter. 

Staden Palu ligger på den indonesiska ön Sulawesi. Foto: SVT

Hus sveptes bort

Obekräftade videoklipp visar hur en kraftig våg slår in mot Palus strand och fortsätter in bland gatorna. På bilder som har sänts ut i indonesisk tv syns och hörs människor skrika och springa för sina liv.

En talesperson för landets krismyndighet säger i en tv-intervju att byggnader, framförallt bostadshus, i såväl Palu som den mindre staden Donggala har svepts i väg av tsunamin. Även hotell, sjukhus, en större moské och shoppingcenter har kollapsat och en bro har rasat.

Problem med räddningsinsatser

I ett filmklipp från ett sjukhus i området uppger en läkare att tolv skadade personer ska opereras.

Myndigheterna har haft problem med att organisera räddningsinsatser i området eftersom ett strömavbrott som orsakades av jordbävningen försvårat kommunikationerna.

Militären är på plats

Indonesiens president Joko Widodo säger att militär satts in i katastrofområdet för att hjälpa till att leta efter överlevande och döda kroppar.

Kraftiga efterskalv har fortsatt skaka Palu, och från Donggala, fyra mil därifrån, saknades på morgonen information. Över 600 000 människor bor i städerna Palu och Donggala.

Militären ska flyga in nödhjälp från huvudstaden Jakarta till det drabbade området så fort flygplatsen kan öppnas, rapporterar TT.

Fakta: Dödliga tsunamier

Mars 2011: En tsunami efter ett jordskalv med magnituden 9,0 drabbar Japan, med omkring 19 000 döda och saknade som följd. Tsunamin utlöser en härdsmälta i kärnkraftverket Fukushima, den värsta kärnkraftsolyckan efter Tjernobyl 1986.

December 2004: Ett skalv med magnituden 9,1 drabbar Aceh på Sumatra, Indonesien. Den efterföljande tsunamin ödelägger stora områden i flera länder längs den sydostasiatiska kusten. Indonesien, Sri Lanka, Thailand och Indien drabbas värst. Över 220 000 uppskattas ha dött, bland dem många västerländska turister.

Juli 1998: Papua Nya Guinea drabbas av två skalv med magnituden 7,0. Tsunamin efter skalven ödelägger tre mil av den norra kusten och sveper bort sju byar. Dödstalet uppskattas officiellt till 2 000, men kan vara uppemot 6 000–8 000.

Augusti 1976: Ett skalv med magnituden 7,9 nära de filippinska öarna Mindanao och Sulu resulterar i en tsunami med fem meter höga vågor. 5 000–8 000 människor dödades, många av dem sveptes bort medan de sov.

Maj 1960: Över 5 700 människor dödas i Chile, 61 i Hawaii och 142 i Japan när en tsunami når land efter ett megaskalv i Chile med en magnitud på 9,5. Vågorna uppges ha varit uppemot fem meter höga.

Källa: AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.